No kā jāuzmanās sievietei pēc 60 gadiem: 5 nepiedodamas kļūdas

Viņa uzvedas kā veca dāma

Sabiedrībā joprojām pastāv stereotips, ka pēc 60 gadu vecuma dzīve beidzas. Aizgājušas pensijā, sievietes sāk attiecīgi uzvesties, lai gan sirdī bieži vien jūtas jaunākas. Viņas neļauj sev dažus mazus priekus, it kā baidoties no nosodījuma.

Taču 60+ noteikti nav tas vecums, kad būtu jānosaka visa jūsu dzīve. Protams, nevajag krietni iebīties galējībās un no solīdas sievietes pārvērsties par mūžīgu studenti. Tomēr dāmai nav jāatsakās no dažiem priekiem vai patīkamiem mirkļiem, pie kuriem viņa ir pieradusi.

 

Viņa vēlas iepriecināt savus tuviniekus visā

Parasti, kad sieviete pārkāpj 60 gadu slieksni, viņas bērni jau sen dzīvo atsevišķi un paši ir kļuvuši par vecākiem. Nu vecākai dāmai ir laulātais vai vienkārši sirds draugs.

Pretējā gadījumā viņa, baidoties palikt pavisam viena, cenšas izpatikt saviem mīļajiem it visā. Viņai ir svarīgi parādīt, ka viņa spēj darīt labu. Protams, sniegt atbalstu pieaugušajiem bērniem un mazbērniem ir laba lieta. Taču to nevajadzētu darīt, kaitējot sev, – tieši tajā slēpjas sievietes 60+ kļūda.

Viņa arī izjūt spiedienu atbilst kādam ideālam vecmāmiņas vai vecmammas tēlam. Viņa gatavo visiem gardas vakariņas, pieskata mazbērnus un palīdz bērniem mājas darbos. Un, lai gan rūpes par ģimeni ir svarīgas, vecākai sievietei ir svarīgi atcerēties par sevi un savām vajadzībām.

Bieži vien vēlme izpatikt citiem prasa apspiest savas vēlmes. Sieviete aizmirst par personīgo laiku, hobijiem, tikšanos ar draugiem. Taču viņai nepieciešama arī komunikācija un atpūta, iespēja realizēt sevi ne tikai ģimenes lomā.

Turklāt centieni visiem izpatikt rada lielu stresu. Dažkārt mīļie cilvēki izsaka pretrunīgas cerības, un tās nav iespējams apmierināt. Un vainas un nepietiekamības sajūta kaitē emocionālajai veselībai.

Tāpēc ir svarīgi, lai vecāka gadagājuma sieviete iemācītos pateikt “nē”. Tā vietā, lai bez ierunām piekristu visiem lūgumiem, labāk ir noteikt savas robežas un prioritātes. Jā, tuviniekiem tas var nepatikt. Taču pašas sievietes veselība un labklājība ir ne mazāk svarīga harmoniskām attiecībām ģimenē. Turklāt cieņa pret viņas vajadzībām no bērnu puses dos viņiem labumu nākotnē.

 

Viņa atsakās no socializēšanās un paliek mājās

Tuvojoties 60 gadu vecumam un vēlāk, daudzas sievietes kļūst noslēgtākas, dodot priekšroku laika pavadīšanai mājās vienatnē vai tikai ar tuvākajiem cilvēkiem. Tomēr atteikšanās no socializēšanās var negatīvi ietekmēt dāmas emocionālo stāvokli un dzīves kvalitāti.

Pirmkārt, regulāra komunikācija ar draugiem, domubiedriem un vienkārši jauniem cilvēkiem ļauj izjust dzīvi un savu nozīmību. Komunikācijai ir pozitīva ietekme uz pašvērtējumu. Savukārt vienmuļība un izolētība var izraisīt nomāktību un depresiju.

Komunikācijai un aktīvam dzīvesveidam ir būtiska nozīme vecāka gadagājuma sievietes emocionālajā, fiziskajā un sociālajā labklājībā. Turpretī noslēgtība vecāka gadagājuma sievietēm atņem daudzus priekus un iespējas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment