Noskaidro vislabākās un vissliktākās gulēšanas pozas tavai veselībai

Nepareiza muguras, roku, galvas un kāju poza var būt cēlonis sāpēm vai miega trūkumam.

Klīniski pierādīts, ka gulēšanas pozas maiņa var sistemātiski uzlabot veselību.

Speciālisti skaidro, ka vislabākā gulēšanas poza ir vai nu uz sāniem, vai uz muguras. Nav svarīgi, vai guļ uz kreisā vai labā sāna, ja vien nav runa par grūtniecību. Šajās divās gulēšanas pozās tiek atbalstīts kakls un mugurkauls, tādā veidā novēršot iespējamos savainojumus.

Austrālijas telefonaptaujā noskaidrots, ka lielākajai daļai cilvēku patīk gulēt uz sāniem. Salīdzinājumā ar tiem, kas guļ citās pozās, viņi vismazāk sūdzas par plecu, kakla vai rokas sāpēm pēc pamošanās.

Ja guļat uz muguras, tad ieteicams zem ceļiem palikt spilvenu, lai kājas atrastos vienā līmenī ar mugurkaulu un muguras lejasdaļu. Tāpat ieteicams rokas turēt gar sāniem, nevis pacelt virs galvas. Gulēšana uz muguras pastiprina krākšanu. Ja ciešat no miega apnojas, tad labāk neguliet uz muguras.

Ja guļat uz sāniem, nedaudz salieciet kāju, kas atrodas augšpusē un starp ceļiem ielieciet spilvenu. Šādi var novērst nedabīgu sagriešanos un noturēt iegurni taisnā līnijā. Speciālisti neiesaka gulēt embrija pozā, it sevišķi, ja guļat kopā ar kādu, kurš ieņēmis tādu pašu pozu. Tas tāpēc, ka šādi guļot saskaras ceļgali, un tiek kairināta āda.

Vissliktākā gulēšanas poza ir uz vēdera. Ja seja ir piespiesta pret spilvenu, jūs, iespējams, mēģināsiet atliekt atpakaļ galvu, lai varētu paelpot.

Šādi guļot, cilvēki parasti saliec vienu kāju un pavērš gurnu uz to pusi, kur pagriezta galva. Tas izraisa nedabisku kājas rotāciju uz ārpusi un laika gaitā deformējas iegurnis.

Miega kvalitāti ietekmē arī matracis, uz kā guļat. “Memory foam”, jeb putu matrači nodrošina vislabāko atbalstu ķermenim. Ieteicams izvēlēties tādu matraci, kas nedaudz deformējas, jo tas ieņem formu atbilstoši jūsu mugurkaula izliekumam.

Tāpat ieteicams izvēlēties tādu spilvenu, kas nav pārāk ciets. Pretējā gadījumā tas neatbalstīs kakla “C” veida izliekumu. Pārāk cieta spilvena dēļ var sāpēt spranda.

Avots: womendailymagazine.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment