Notiks grāmatas “Ogres novada kultūrvēstures pieminekļi” prezentācija

Sagaidot Latvijas valsts simtgadi, pēc Ogres novada pašvaldības pasūtījuma ir izdota grāmata “Ogres novada kultūrvēstures pieminekļi”.

Grāmatas prezentācijas pasākums notiks šī gada 6.decembrī plkst. 18.00 Ogres Vēstures un mākslas muzejā

Latvijas Republikas Proklamēšanas 100. gadadienas svinīgajā pasākumā 18. novembrī grāmatu dāvanā saņēma jaunie Ogres Goda pilsoņi un titula “Gada ogrēnietis 2018” ieguvēji.

Grāmatu izdošanai sagatavojis autoru kolektīvs: vēstures doktora Jura Urtāna vadībā.

Grāmatas mērķis ir dot Ogres novada kultūrvēsturiskā mantojuma tagadējo raksturojumu un informāciju par kultūras pieminekļiem. Grāmatā plašāk apskatīti pieminekļi, kas atbilst valsts nozīmes pieminekļu kritērijiem.

Kopumā Ogres novadā ir 100 kultūras pieminekļi, no tiem 29 valsts nozīmes kultūras pieminekļi. Lielākoties tie ir arheoloģijas pieminekļi, kā arī daži arhitektūras pieminekļi un viens vēstures piemineklis.

Grāmatas ievadā J. Urtāns raksta: “…šīs grāmatas uzdevums nav sniegt Ogres novada vēstures apskatu, bet stāstīt par vietām, par konkrētiem pieminekļiem, kas radušies tādas vai citādas cilvēku darbības, tātad vēstures, gaitā. Katrs piemineklis nes sevī to konkrēto vēsturisko apstākļu nospiedumu, kas lika tam rasties un būt tieši tādam, bet katram piemineklim ir arī tā sekojošā vēsture, kas maina, ietekmē kā pašu pieminekli, tā arī cilvēku uztveri par to, kāda ir bijusi pieminekļa nozīme. Un – tas šķistu pats par sevi saprotams – katram piemineklis ir arī nākotne, kas iestāsies tad, kad mūsdienas jau būs vēsture”.

Kā minēts iepriekš, grāmatu izdošanai sagatavojis autoru kolektīvs – vēstures doktors Juris Urtāns sagatavojis pilskalnu un sakrālo vietu aprakstus un gādājis par grāmatas kopējā tēla veidojumu, vēstures maģistrs Arnis Āboltiņš veidojis vēstures pieminekļu aprakstus, vēstures maģistre Egita Lūsēna – senkapu aprakstus, arhitektūras doktors Jānis Zilgalvis – arhitektūras un mākslas pieminekļu aprakstus un vēstures maģistre Sandra Zirne – senkapu un apmetņu aprakstus.

“Mēs nedrīkstam no savas valsts un tautas vēstures neko izsvītrot vai ļaut pazust aizmirstībā. Arheologi un vēstures pētnieki dara ārkārtīgi nozīmīgu darbu, un ar šīs grāmatas izdošanu ikviens varēs daudz vairāk uzzināt par Ogres novada kultūrvēsturiskajām vērtībām,” grāmatas pēcvārdā raksta Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis.

Grāmatu “Ogres novada kultūrvēstures pieminekļi” izdevis apgāds “Jumava”. Jauno izdevumu apgāda vadītājs Juris Visockis raksturo šādi: “Arheologs Juris Urtāns un līdzautori ir apkopojuši visus kultūras pieminekļus Ogres novadā. Sākot no senatnē celtajām ēkām līdz pat padomju laika benzīntankam. Kopumā šajā grāmatā atradīsiet 100 kultūras pieminekļus – gan valsts nozīmes, gan arheoloģijas, kā arī vēstures un arhitektūras. Ir vērtīgi atskatīties uz to kādu mantojumu uz mūsu zemes ir atstājusi pagātne.”

Grāmatu “Ogres novada kultūrvēstures pieminekļi” var iegādāties grāmatu veikalos.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment