Pārtikas produkti, kas palielina sviedru smaku, un pārtikas produkti, kas palīdzēs atbrīvoties no sliktas ķermeņa smakas

Tiek uzskatīts, ka sliktas smakas cēlonis ir svīšana un ikdienas higiēnas neievērošana, kā arī noteiktas veselības problēmas. Tas ir samērā taisnība, tomēr tas nav vienīgais iemesls.

Daži nesen veikti pētījumi liecina, ka ķermeņa aromātu ietekmē arī mūsu uzturs, jeb tas, ko mēs ēdam.

Šķidrums, ko izdala sviedru dziedzeri, pats par sevi nav smaržīgs. Sviedri ir 98 % ūdens un 2 % dažādu vielu, tostarp cinka, vara, dzelzs, niķeļa, kadmija. Labvēlīgā mitrā vidē uzkrājas un aktivizējas baktērijas, un tieši šo baktēriju produkti sadalīšanās rezultātā rodas nepatīkams aromāts. Ja nav iespējams nomazgāties dušā uzreiz pēc svīšanas, baktēriju un to dzīvībai svarīgo produktu skaits palielinās, kā rezultātā smaka kļūst vēl asāka.

Alkohols un pārtika ar nātrija glutamātu un kofeīnu var izraisīt pārmērīgu svīšanu. Starp pārtikas produktiem, kuru lietošana būtu jāierobežo, lai izvairītos no nepatīkamas sviedru smakas pastiprināšanās, ir arī:

Dzīvnieku olbaltumvielas, kuru pārmērīgs patēriņš ir nepatīkamas smakas cēlonis. Gaļa tiek sagremota lēnāk nekā augu valsts pārtika. Olbaltumvielu sadalīšanās produkti uzsūcas zarnās, kur tie nonāk asinīs un sviedros, tur savienojas ar baktērijām un pastiprina smaku.

Taču arī daži dārzeņi var izraisīt nepatīkamu aromātu. Ja jūs pavada slikta sviedru smaka, pētnieki iesaka aizstāt ķirbi ar apelsīniem, sparģeļus ar seleriju, brokoļus un ziedkāpostus ar āboliem. Ēdot pēc iespējas vairāk pārtikas neapstrādātā veidā, uzlabosies ķermeņa aromāts.

Lasi vēl: Vai ir iespējams ēst uzreiz pēc aktīva treniņa: ekspertu padomi

Dažādi pikanti ēdieni un garšvielas, piemēram, čilli pipari. Fakts ir tāds, ka šādi produkti satur kapsaicīna alkaloīdu un citas ķīmiskās vielas, kas smadzenēm sūta viltus signālu, ka ķermenis pārkarst. Reaģējot uz to, organisms sāk izdalīt vēl vairāk sviedru, lai atvēsinātos. Dažas aromātiskās garšvielas, piemēram, karijs un ķimenes dažiem cilvēkiem var izraisīt sliktu aromātu.

Zivju aromāts, kas rodas dažiem cilvēkiem, ir saistīts ar holīna (vitamīna B4) pārpalikumu, kas atrodams tunzivī un sarkanajās zivīs.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment