Pieaug pieprasījums saules paneļu tirgū

AS “Latvenergo” tirdzniecības zīmols Elektrum pirmajā pusgadā Latvijā uzstādīja 106 saules paneļu komplektus, kas ir trīs reizes vairāk nekā iepriekšējā gadā tādā pašā periodā.

Katra trešā mājsaimniecība, kura izlemj iegādāties saules paneļus, par savu pakalpojuma sniedzēju izvēlas tieši Elektrum. Savukārt Baltijā kopā ir uzstādīti 364 saules paneļu komplekti, sasniedzot 10% lielu tirgus daļu mikroģenerācijā mājsaimniecību segmentā.

Mūsu tirdzniecības pieredzē esam apkopojuši trīs galvenos iemeslus, kādēļ klienti izvēlas iegādāties saules paneļus:

• tā ir iespēja samazināt ikmēneša maksājumus par elektroenerģiju;

• klienti saskata neatkarību no mainīgajām elektroenerģijas cenām ilgtermiņā, un saules paneļu izmantošanu redz kā šodienas ieguldījumu, lai nākotnē nodrošinātu mājsaimniecībai zemākas elektroenerģijas izmaksas. Turklāt saules paneļi palielina tirgus vērtību nekustamajam īpašumam;

• atbildība un rūpes par Latvijas vidi, jo, izvēloties saules paneļus, tiek ražota videi draudzīga elektroenerģija.

Elektrum Solārā piedāvājumā nodrošinām arī pakalpojumus, lai atvieglotu klientam to uzstādīšanu pēc iespējas īsākā laika periodā. Konsultācijās palīdzam izvēlēties piemērotāko saules paneļu komplektu veidu, visi aprēķini ir veidoti, balstoties klienta pašreizējā elektroenerģijas patēriņā un plānojot iespējamās izmaiņas nākotnē. Tiek piemērots efektīvākais paneļu izvietojums uz mājas jumta attiecībā pret debespusēm, veikti finanšu aprēķini, jo ir svarīgi, lai klients sev neuzstādītu pārāk jaudīgus vai, tieši otrādi, pārāk mazas jaudas saules paneļu komplektus, jo abi varianti pagarinātu iekārtu atmaksāšanās laiku. Mēs arī piedāvājam dažādu tehnisko risinājumu klāstu no labākajiem pasaules ražotājiem, t.sk. akumulatorus, dažādu tehnoloģiju un dizaina saules paneļus.

Klientam atvieglojam projekta īstenošanas procesu, jo visas nepieciešamās dokumentācijas noformēšanu un saskaņošanu ar atbildīgajām un iesaistītajām institūcijām nokārtojam mēs. Saules paneļu piedāvājuma risinājums mājsaimniecībai ir uz nomaksu līdz pat 5 gadiem, kas dod iespēju iegādāties saules paneļu komplektu, sākot no 49,90 EUR mēnesī, kā arī klienti saņem cenā iekļautu saules paneļu apdrošināšanu vienam gadam, un nepieciešamības gadījumā klients to varēs pagarināt pie mūsu sadarbības partnera AAS “Balta”. Savukārt saules paneļu efektivitātes garantija ir līdz 25 gadiem.

 

Būtiskas pozitīvas izmaiņas regulējumos

Lai uzstādītu saules paneļus, visbiežāk ir jāsaņem tikai viens saskaņojums no AS “Sadales tīkls”. Ja pirms gada bija nepieciešams saņemt atļauju arī no ekonomikas ministrijas, lai privātmājā sāktu ražot elektrību, tad šobrīd likumdošanā ir vērojams liels progress. Iepriekš vidējais projekta saskaņošanas laiks bija 40-50 dienas. Pašlaik, ja saskaņošana nav nepieciešama ar būvvaldi, tad atļauju iespējams saņemt jau 5 dienās, un, kā jau minēts, Elektrum kā tirgotājs parūpējas par visu nepieciešamo saskaņojumu saņemšanu.

Nereti klienti ir neizpratnē, kādēļ jāmaksā par sadales sistēmas pakalpojumu, lai saņemtu no tīkla savu saražoto elektroenerģiju atpakaļ. Klasiskā shēma ir tāda, ka saules paneļi ražo elektrību, un klients visu saražoto tajā pat mirklī patērē savā saimniecībā, tādā gadījumā no sadales sistēmas elektroenerģija netiek saņemta, līdz ar to nemaksājot nedz par kilovatstundu piegādi, jo tāda nav notikusi, nedz arī par obligātā iepirkuma komponenti (OIK).

Taču tajā brīdī, kad elektrība paliek pāri, tā tiek nodota kopējā sadales tīkla sistēmā, un tajā brīdī, kad elektrību mājsaimniecībai vajadzēs, klients to var “paņemt ārā” no sistēmas. Lai izmantotu šo elektrību, kas nodota sistēmā un vēlāk paņemta no tās, klientam ir jāmaksā. Klientam, izmantojot sadales sistēmu un tīkla infrastruktūru, tā kalpo kā akumulators, un ir priekšrocība, jo enerģiju iespējams uzglabāt un nepieciešamā brīdī “paņemt” izmantošanā.

Būtiskas pozitīvas izmaiņas Latvijā ir no šī gada 1.aprīļa, jo OIK vairs netiek aprēķināts, saņemot elektroenerģiju no ST atpakaļ savam patēriņam, un tas uzlabo projekta atmaksāšanās periodu.

 

Saules paneļu tirgus spēj augt patstāvīgi

Saules paneļi ir ieņēmuši patstāvīgu vietu kopējā sistēmā un tirgū, tādēļ to skaits pieaug. Ja salīdzinām ar pagājušo gadu, tad uzstādīto saules paneļu daudzums šogad ir divas reizes liekāks. Tas nozīmē, ka tirgus spēj augt patstāvīgi, klienti iespēju pašiem ražot elektroenerģiju novērtē, un tuvāko nedēļu laikā būs jau tūkstošā mājsaimniecība, uz kuras jumta ir izvietoti saules paneļi bez jebkādiem atbalsta mehānismiem.

 

Svarīgākie priekšnosacījumi atmaksāšanās perioda aprēķiniem

Klientus vairs nebaida 10 gadu atmaksāšanās periods, jo tās ir tehnoloģijas, kuru kalpošanas laiks ir 25 – 30 gadi. Tomēr ir arī papildu priekšnosacījumi. Būtiski ir izvēlēties konkrētā gadījumā atbilstošāko saules paneļu komplektu. Elektrum, balstoties uz klienta ikstundu elektroenerģijas patēriņu, piedāvā piemērotāko risinājumu, lai atmaksāšanās laiks būtu maksimāli īss. Jāizvēlas ir mūsdienīgas saules paneļu tehnoloģijas, piemēram, jaudīgi saules paneļi, risinājumi, kas samazina paneļu noēnojuma negatīvo ietekmi uz saražoto elektroenerģiju.

Elektrum sadarbībā ar vienu no lielākajiem pasaules saules paneļu ražotājiem Canadian Solar un vācu kompāniju Kostal spēj nodrošināt saules paneļu risinājumu augstu kvalitāti un veiktspēju, kā arī 25 gadu efektivitātes garantiju. Tā kā saules paneļi ir ilgtermiņa investīcija, kuras atmaksāšanās laiks ir vidēji 10 gadi, tad svarīgi, ka pakalpojums ir iegādāts no uzticama, ilgtspējīga uzņēmuma, kurš nepazudīs pēc pāris gadiem, atstājot savus klientus problēmsituācijās vienus pašus.

 

Elektrum – uzticams partneris

Gūto zināšanu un pieredzes dēļ esam eksperti tieši energoiekārtu un tehnoloģiju jomā. Klientam varam sniegt konsultācijas, lai piedāvātu labāko un piemērotāko saules paneļu risinājumu no pasaules vadošajiem ražotājiem.

Elektrum ir ilgtspējīgs un uzticams uzņēmums, kas nodrošinās solītās garantijas visu saules paneļu lietošanas laiku. Mūsu panākumu atslēga ir pozitīva līdzšinējā pieredze elektroenerģijas tirdzniecības jomā un laba apkalpošana.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment