Saules un Mēness aptumsumi: gaidāmie astronomiskie notikumi oktobrī

Oktobris solās būt aizraujošs astronomijas cienītājiem, jo debesīs notiks divi unikāli astronomiski notikumi. 14. oktobrī mēs redzēsim Saules gredzenveida aptumsumu, bet 28. oktobrī – privātu Mēness aptumsumu.

Kopā ar Dzentlmenis.lv žurnālistiem aplūkosim, kas mūs gaida.

 

Saules gredzenveida aptumsums 14. oktobrī

Šis notikums solās pārsteigt novērotājus visā pasaulē. Saskaņā ar planetārija datiem gredzenveida Saules aptumsums būs redzams no plkst. 17:05 līdz 22:55. Maksimālā fāze, kas būs vienāda ar 0,95, sasniegs maksimumu plkst. 20:00. Šī aptumsuma laikā ap Mēnesi veidosies ugunīga vainags, kas aizsedzis debesu gaismekli.

Tomēr jāatzīmē, ka šo aptumsumu varēs novērot Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas teritorijā, kā arī Klusajā un Atlantijas okeānā. Latvijā šis aptumsums diemžēl nebūs redzams.

 

Privāts Mēness aptumsums 28. oktobrī

Latvijas iedzīvotājiem ir labas ziņas: 28. oktobrī viņi varēs vērot privātu Mēness aptumsumu. Šī parādība būs redzama no plkst. 21:36 līdz 22:53. Mēness šķērsos Zemes ēnas ziemeļu daļu, un vislielākā aptumsuma fāze, kas būs vienāda ar 0,12, iestāsies 22:13. Astronomijas entuziastiem būs lieliska iespēja izbaudīt šo dabas šovu.

Lasi arī: Brokastis 10 minūtēs: neticami garšīgi laiskie kartupeļu plācenīši

Interesanti, ka jau agrāk zinātnieki saistīja ziemeļblāzmas parādīšanos 13. septembra naktī ar Saules aktivitāti. Tas ir atgādinājums tam, kā kosmiskās parādības var ietekmēt mūsu planētu un radīt iespaidīgas gaismas parādības debesīs.

Tādējādi oktobris būs astronomiskiem notikumiem bagāts mēnesis, kas neatstās vienaldzīgus astronomijas mīļotājus un nakts debess cienītājus. Nepalaidiet garām iespēju vērot šos unikālos aptumsumus un apbrīnot majestātisko kosmosa skaistumu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment