SEB aptauja liecina, ka Latvijā 50% lielo uzņēmumu plāno investēt vietējā tirgū

Latvijā 50% lielo uzņēmumu 2018.gadā plāno investēt vietējā tirgū, liecina “SEB bankas” aptaujas rezultāti.

Šis modelis ir konsekvents visās Baltijas valstīs, Latvijai un Igaunijai esot to valstu saraksta augšgalā, kurās ir vislielākais to uzņēmumu īpatsvars, kas plāno investēt vietējā tirgū. Daudzi Latvijas lielākie uzņēmumi plāno turpināt investīcijas savā mājas tirgū.

Līdzīgi kā kaimiņvalstīs, kur 45% Lietuvas un 51% Igaunijas uzņēmumu plāno investēt vietējos tirgos, tā tas ir arī citās valstīs. tirgus paplašināšanā (6%). Latvijas uzņēmēji, visticamāk, nogaida un redzēs, pirms pieņem kādus lēmumus, nekā viņu kaimiņi Lietuvā un Igaunijā.

Tas attiecas uz gandrīz ceturto daļu no visiem Latvijas lielajiem uzņēmumiem. Lietuvā un Igaunijā šis procents ir gandrīz divreiz lielāks – attiecīgi 34% un 38%. Aptaujas dati liecina, ka Baltijas lielo uzņēmumu finanšu vadītāji kopumā ir pārliecināti par uzņēmuma spēju tikt galā ar aktuālajiem izaicinājumiem un tuvāko 12 mēnešu laikā plāno koncentrēt savu uzmanību uz biznesa attīstību.

Saskaņā ar aptaujas datiem Latvijas uzņēmumu galvenās prioritātes nākamajos 12 mēnešos būs digitalizācija un automatizācija, un 22% lielo uzņēmumu plāno koncentrēties uz šīm jomām. Daudzi uzņēmumi vēlas samazināt izmaksas un palielināt finanšu plūsmu, lai saglabātu konkurētspēju. Lietuvā lielo uzņēmumu prioritātes atšķiras. Svarīgākās prioritātes investīcijām ir jaudas palielināšana (27%) un digitalizācija un automatizācija (19%).

Trešajā vietā ir izmaksu samazinājums (17%). Latvijā un Igaunijā nākamgad lielajiem uzņēmumiem galvenā uzmanība tiks pievērsta digitalizācijai un automatizācijai, kam sekos izmaksu samazināšana un finanšu plūsmas palielināšana. Latvijā 47% lielo uzņēmumu finanšu direktoru sacīja, ka šobrīd nav īstais laiks uzņemties jaunus riskus. Lielākā daļa Latvijas uzņēmumu ir gatavi uzņemties dažus īstermiņa riskus, taču ievērojams skaits ir gatavi arī riskantākiem pasākumiem ilgtermiņā.

Lielo Lietuvas uzņēmumu finanšu direktori kopumā ir optimistiskāki par sava uzņēmuma nākotni nekā mazāko uzņēmumu finanšu direktori. Faktiski 60% lielo uzņēmumu ir gatavi uzņemties lielāku risku savā bilancē īstermiņā, un 40% joprojām gaida, kas notiks. No vienas puses, visvairāk riskē Igaunijas uzņēmēji – 54% lielo uzņēmumu šobrīd nav gatavi uzņemties papildu risku, savukārt 46% lielo uzņēmumu būtu gatavi uzņemties arī ilgtermiņa riskus.

Salīdzinot ar citām valstīm, Igaunijas uzņēmēji ir īpaši piesardzīgi, riskējot. Šajā rakstā ir sniegtas prognozes par uzņēmējdarbības vidi, galvenajiem izaicinājumiem un citiem jautājumiem. Aptauja veikta 2022. gadā. Septembrī tajā piedalījās 255 uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ar kopējo gada apgrozījumu virs 20 miljoniem eiro.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment