Simts vientulības gadu Ogres muzejā

11.janvārī plkst. 18:00 Ogres Vēstures un mākslas muzejā, Ogrē, Brīvības ielā 36, tiks atklāta Edgara Mucenieka un Lienas Mucenieces izstāde „Simts vientulības gadu”.

Performance, video, instalācijas, objekti un gleznas par mums pašiem, kopīgi un atsevišķi piedzīvoto vientulību un mīlestības dienišķo maizi, saruna par to, kas notiek ar mums un starp mums laikā, nelaikā, īslaicīgi, priekšlaicīgi, garlaicīgi, pārlaicīgi. Meklējot savas saknes, pieņemot kailo patiesību par sevi, savu ģimeni, dzimtu, tautu, valsti.

„Pieskaries un atstāj kā bija, ir, būs.” Edgars Mucenieks stāsta, ka pieskarties šajā izstādē mākslas darbiem var un vajag, pieskarties fiziski un pieskarties neredzami, kļūstot par mākslas darba dalībnieku, atstājot savas dvēseles attēlu un tādā veidā padarot šo darbu pilnīgāku. Pieskarties laika plūdumam – gadsimtam kurā notika, notiek un notiks, notikums bez laika vai ārpus laika vai laikā kur laika nav kur tas ir apstājies. Pirmoreiz savā dzīvē es piedzīvoju laika apstāšanos 5 gadu vecumā, griežot piena separatora rokturi un koncentrējot savu skatu uz rotējošo konusu, kurš izskatās pēc mazas laika mašīnas.

Šī izstāde ir notikums atzīmējot divu mākslinieku radošās darbošanās simtgadi, ja pieņem, ka pēc abu vecāku nostāstiem, māksliniekiem tā sākusies divu trīs gadu vecumā. „Mēs esam mākslinieki no brīža, kad pirmoreiz paņemam rokās krīta gabaliņu, ogli vai zīmuli – kurš gan to tagad atceras, kas tieši tas bija,” saka mākslinieks Edgars Mucenieks.

Mākslas maģistri gleznotājs Edgars Mucenieks kopā ar tekstilmākslinieci Lienu Mucenieci divdesmit gadus kopīgi vadījuši privāto mākslas skolu „Mākslas aptieka” Lielvārdē. Vairāku gadu garumā abi mākslinieki ne tikai radījuši mākslu, bet atraduši laiku un iedvesmu rīkot vasaras nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām. Par saviem nopelniem novada labā pāris 2007.gadā ieguva pagodinošo Latvijas lepnuma balvu.

Izstāde būs apskatāma līdz 24. februārim.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment