Šīs skulptūras tevi neatstās vienaldzīgu; vietas, kuras apmeklēt ceļojot

Dabas spēks, Doha, Katara1

 

Šī ir viena no Lorenso Kvinna skulptūrām, kas izgatavotas mātes dabas godināšanai. Pārējās šīs sērijas skulptūras izvietotas Lielbritānijā, ASV, Monako un Singapūrā.

Dzejnieks Mihajs Eminesku, Onesti, Rumānija

2

Mihajs Eminesku ir viens no svarīgākajiem rumāņu nacionālajiem dzejniekiem. Viņš tiek godināts kā cienījams literāts gan Rumānijā, gan Moldovā. Šī skulptūra ir veltīta viņam, tā ir īpaši skaista iestājoties saulrieta laikam.

Laskolinas mustangi, Irvinga, ASV

3

Šīs skulptūras autors izvēlējies auļojošos mustangus atveidot 1,5 reizes lielākus nekā dabā. Idejas pamatā ir dzinuļa, iniciatīvas un neiegrožotā dzīvesveida attēlošana Teksasas dibināšanas laikā.

Paplašināšanās, ASV

4

Šī savdabīgā skulptūra ir viens no populārākajiem modernās mākslas piemēriem. Skulptūras autore Peidža Bredlija pastāsta, ka “Paplašināšanās” ir veltījums cilvēkiem, kuri pārlieku jautājoši izturas pret skulptūrām, kurās tiek attēlotas personas. Šī skulptūra mums ļauj domāt par kaut ko vairāk, nevis tikai mūsu būtību šobrīd. Pašlaik skulptūra atrodas privātā kolekcijā, Ņujorkā, bet tās kopijas uzstādītas Londonā, Apvienotajā Karalistē un Palmdezertā, Kalifornijā.

Anonīmie kājāmgājēji, Vroklava, Polija

5

Nav šaubu, ka Polija ir valsts, kas pārdzīvojusi daudz. Šīs bronzas statujas attēlo cilvēku pūli, kas pazuda vienas nakts laikā, pēc karastāvokļa izziņošanas Polijā, 1981. gada 13. decembrī.

Nīlzirgi, Taipeja, Taivāna

6

Taipejas zoodārzā esošā skulptūra ir radošs atgādinājums tam, cik svarīga ir dabas aizsardzība.

Apavi Danubes krastā, Budapešta, Ungārija

7

Sešdesmit antīkas kurpes, kas izgatavotas no dzelzs kļuvušas par dzīvu piemiņu Ungārijas ebrejiem. Dažādie izmēri un stili atspoguļo to, ka neviens netika pasargāts no fašistu uzbrukuma 1944-1945. gada ziemā. Piemiņas skulptūra tika uzstādīta 2005. gadā.

Brīvība, Filadelfija, ASV

8

Zenosa Frudakis bronzas mākslas darbs atspoguļo personu, kura atsvabinās no anonīmu ķermeņu pelēkās masas. Mākslinieks apgalvo, ka atspoguļota tiek cīņa par brīvības sasniegšanu radošajā procesā.

Pirmā paaudze, Singapūra

9

“Pirmā paaudze” ir viens no skulptūru sērijas “Upes cilvēki” mākslas darbiem, kas atspoguļo dažādus vēsturiskus notikumu Singapūrā.

Krēsli 1000 ebrejiem, Krakova, Polija

10

Skulptūru kompozīcija sastāv no 33 dzelzs krēsliem, kas atrodas bijušā geto teritorijā un 37 krēsliem, kas izvietoti laukuma malā un tramvaju pieturās. Tukšie krēsli atspoguļo to, ka jebkurš var kļūt par upuri. Tie atspoguļo arī geto vēsturi, agrāk ebrejiem tika atņemtas visas mēbeles, tai skaitā krēsli, lai viņi nevarētu paslēpt savus bērnus.

Laša skulptūra, Portlenda, ASV

11

Šis metāla lasis šķietami peld cauri ēkai Laša ielā, Portlendā, Oregonā.

Sardzē stāvošie lauvas, Londona, Anglija

12

Šīs skulptūras ir izgatavotas no melnas drāts un tās radījusi profesionālā tēlniece Kendra Haste. Lauvas novietotas pie Lodonas Tauera, lai tās to sargātu.

Mamāna zirnekļa skulptūra, Tokija, Japāna

13

Šī bronzas, nerūsējošā tērauda un marmora skulptūra ir 9,5 metrus augsta un 10 metrus plata. Tā tika izgatavota 1999. gadā , Luī Buržuā inaugurācijai. Skulptors apgalvo, ka zirneklis ir oda viņa mātei. “Viņa bija mans labākais draugs. Gluži kā zirneklis, arī viņa auda.”

Ūdens gari, Skotija

14

Šī kolosālā un gigantiskā projekta īstenošanai bija nepieciešami gandrīz 7 gadi. 30 metrus augsto skulptūru autors iedvesmu smēlies no Skotijas darba zirgiem, kuri agrāk vilka ratus, arklus, laivas un ogļu vezumus.

Brīvības ceļš, Viļņa, Lietuva

15

“Brīvības ceļš” veltīts Lietuvas neatkarības atjaunošanas 20. gadadienai. Šī statuja izgatavota, lai atgādinātu iedzīvotājiem par vienotību un brīvību.

Krītošie telefoni, Kingstona pie Temzas, Apvienotā Karaliste

16

Šī skulptūra izgatavota no klasiskajām K6 telefona būdiņām. Tās pakāpeniski sagāžas, gluži kā domino kauliņi, atspoguļojot ēru, kad mobilo telefonu vieta tika izmantoti telefonu automāti.

Bads, Dublina, Īrija

17

Šīs statujas veltītas 19. gadsimtā valdošā bada piemiņai, kas krasi ietekmējis valsts vēsturi. Bada laikā salas populācija kritās par 20-25%, masveida nāvju un emigrācijas dēļ.

Iemīlējušos pūķu pāris, Varna, Bulgārija

18

Pieminekļa autors, tēlnieks Darins Lazarovs apgalvo, ka tas tika izgatavots, lai priecētu vietējos bērnus – netālu no uzstādīšanas vietas ir peldbaseins, kuru regulāri apmeklē bērni.

Avots: brightside.me

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">leduslācis</cite>

    1944-1945 gadā Itālija neuzbruka Ungārijai, un kurpes ir Donavas krastā. Savukārt Londonā krīt telefonu būdiņas, nevis telefoni. Vai tad tiešām neviens vairs nesaskata aplamības???!!!

Leave a Comment