Tavas mājas pagalmā ciemojas stārķis. Ko tas nozīmē un ko var gaidīt tuvākajā nākotnē

Stārķi ir graciozi putni, kas ir izraisījuši cilvēku apbrīnu un sajūsmu gadsimtiem ilgi un ir daudzu ticējumu un zīmju objekts dažādās kultūrās.

Savā tēlā šie putni apvieno ne tikai skaistumu un grāciju, bet arī daudzas simboliskas nozīmes, kas savijas ar cilvēku likteņiem, prognozē laikapstākļus un atnes vēstis no tālām zemēm.

Gadsimtiem ilgi cilvēki ir apbrīnojuši šā skaistā un graciozā putna izskatu. Ja palūkojamies uz tautas daiļradi, stārķu tēliem vienmēr bijusi pozitīva pieskaņa, vai tās būtu gleznas, zīmējumi uz traukiem, apģērba vai pieminēšana pasakās.

Laika gaitā dažas detaļas sāka mainīties, bet kopumā šie garkājainie putni joprojām ir gaismas un labestības simboli, vismaz mūsu platuma grādos.

Stārķis nes laimi. Izplatītākie ticējumi

Pirmkārt, stārķi tiek uzskatīti par pavasara un jaunas dzīves vēstnešiem. Viņu ierašanās ir saistīta ar ziemas beigām un silto dienu sākumu.

Eiropas tautu tradīcijās stārķa parādīšanās nozīmē veiksmi un labklājību vietai, kur tas izvēlējies savīt savu ligzdu. Saka – ja stārķis iekārtojas uz dzīvojamās ēkas jumta vai tās tuvumā, iemītnieki var gaidīt ģimenes pieaugumu un vispārēju labklājību.

Stārķi tiek asociēti ar auglību un bērna piedzimšanu. Šis ticējums ir īpaši populārs: stārķa parādīšanās bieži tiek saistīta ar jauna ģimenes locekļa drīzu nākšanu pasaulē.

Lasi vēl: Produkti, kurus noteikti nevajadzētu ēst pirms gulētiešanas! Vai tu to vispār zināji?

Vairākās kultūrās valda uzskats, ka stārķi atnes bērnus, kas ņemti no svētavota vai pat no debesīm, un rūpīgi ievieto tos šūpulī kopā ar vecākiem. Šī brīnišķīgā leģenda joprojām ir dzīva pasakās un teikās.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Stārķis nes laimi un labu laiku

Stārķi ne tikai simbolizē sākumu un atjaunošanos, bet arī var paredzēt laikapstākļus. Piemēram, ja lietus laikā stārķi stāv ar muguru pret vēju, varam sagaidīt laikapstākļu uzlabošanos.

Lasi vēl: Biezpiena plācenīši: 6 padomi, lai izdotos garšīgi! (+ Recepte)

Ja viņi sēž ar izstieptu kaklu un skatās tālumā, tas var nozīmēt, ka laiks drīz kļūs aukstāks un lietaināks.

Turklāt stārķi var būt arī ilgmūžības un gudrības simbols. Piemēram, Japānā stārķis ir ilga mūža un laimes simbols. Pastāv uzskats, ka vieta, kur stārķi nolemj apmesties, būs pasargāta no posta un nelaimes.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment