Slimības un iedzimtība. Cik liels ir infarkta, diabēta, vēža risks, ja ģimenē ir slimnieki?

virietis_arsts1

Kad pacients ieradies vizītē pie kāda konkrēta speciālista, ārsts parasti uzdod daudz dažādu jautājumu, to skaitā arī par vecāku un citu ģimenes locekļu veselību. Reizēm pat grūti saprast, kāpēc tas viss viņam tik sīki jāzina.

Šādas lietas ir jāzina, jo uz saņemto atbilžu pamata ārsts rada konkrētā pacienta perspektīvās veselības ainu. Taču, lai tikai noskaidrotu savu ģenētisko noslieci uz to vai citu slimību, pie ārsta var arī neiet, jo katrs to var izdarīt pats.

Nosliece uz infarktu

Iedzimtība būtiski palielina šīs slimības attīstības iespējamību. Piemēram, ja ģimenē kāda tuvam radiniekam bijis infarkts (līdz 55 gadu vecumam vīrietim un līdz 65 gadiem sievietei). Vienam no 500 cilvēkiem ir ārkārtīgi augsts holesterīna līmenis asinīs, un tieši viņus jau pirms 40 gadu vecuma skar sirdslēkmes.

Mazināt risku var, atmetot smēķēšanu, ja šis netikums piemīt, un nelietojot uzturā treknus un sāļus ēdienus. Vairāk jāēd augļi un dārzeņi, nepieciešamas arī regulāras fiziskās slodzes. Pēc 40 gadu vecuma vēlams ik pa laikam pārbaudīt arteriālo spiedienu un holesterīna līmeni asinīs.

Lasi vēl: Miljoniem cilvēku mierīgi dzīvo, nemaz nenojaušot par šo nāvējošo slimību

Šķir lapu tālāk, lai uzzinātu par citu iedzimtu kaišu draudiem!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment