Slimības un iedzimtība. Cik liels ir infarkta, diabēta, vēža risks, ja ģimenē ir slimnieki?

virietis_arsts1

 

Nosliece uz diabētu

Ja ģimenē kāds sirgst ar II tipa diabētu, arī jūs piederat riska grupai, un jo tuvāks ir šis radinieks, jo augstāka arī jūsu riska pakāpe. Taču cilvēki, kuriem ir ģenētiska nosliece uz šo slimību, var no riska grupas iziet, ja samazinās savu svaru par 10–15% un vismaz pusstundu dienā veltīs fiziskām nodarbībām.

Ļoti rūpīgi jāseko savam svaram. Vairāk nekā 80% ar II tipa diabētu sirgstošo ir tukli ļaudis. Liekais ķermeņa svars pazemina insulīna aktivitāti organismā, kas ātri vien noved pie diabēta attīstības. Slāpes, ātrs nogurums, redzes pasliktināšanās – tie visi ir bīstami priekšvēstneši.

Lasi vēl: Miljoniem cilvēku mierīgi dzīvo, nemaz nenojaušot par šo nāvējošo slimību

Nosliece uz vēzi

Ģimenes locekļu vidū lielākoties novērojams viena veida vēzis. Risks pieaug, ja ar šo problēmu saskārušies vairāk nekā trīs radinieki. Ko darīt šajā gadījumā?

Pirmkārt, jāatmet smēķēšana. Regulāri jāvingro, jo fiziskā aktivitāte pazemina krūts un zarnu trakta vēža attīstību. Bet, ja vienlaikus ievēro arī atbilstīgu diētu, zarnu trakta vēža iespējamību var pazemināt līdz minimumam.

Uzturā nepieciešami produkti, kas bagāti ar pārtikas šķiedrām, augļi, dārzeņi, graudaugi. Bet sāls un gaļa (īpaši trekna) jālieto iespējami mazāk.

Jācenšas nepieļaut liekā svara veidošanos. Jānoskaidro, kā saviem spēkiem var konstatēt vēža pirmās izpausmes, un, ja tās tiek manītas, obligāti jāpārbauda veselība pie speciālista.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment