Smēķēšana viena, atkarības – divas. Ieguvumi to atmetot, pēc 48 stundām un diviem gadiem

 
 
Kurš gan nezina, ka smēķēt ir kaitīgi. Tabakas dūmi piesārņo gaisu, bojā paša un citu veselību, tomēr daudzi turpina to darīt. Kā atbrīvoties no nelāgā ieraduma? Mēdz uzskatīt: lai atmestu smēķēšanu, pietiek ar gribasspēku. Ar šo atkarību tomēr nav tik vienkārši, jo organisms ir pakārtojies nikotīna uzņemšanai un dūma uzvilkšanas procesam. Tomēr, ja vien ir motivācija, no tās iespējams atbrīvoties, raksta la.lv portāls veselam.lv.

Konsultē Veselības centra “Vivendi” narkoloģe Ilze Maksima.

 

Nelāgais pašapmāns

Smēķējot cilvēks ļaujas pašapmānam un kļūst par tabakas industrijas upuri. Pēc statistikas datiem, lielākā daļa smēķētāju ir cilvēki ar zemu vai vidēju izglītības līmeni un zemiem ienākumiem.

Katram ir citi iemesli, kāpēc viņš pīpē, un arī atšķirīgi motivējoši faktori, kas mudina no šā ieraduma atteikties. Vienam pietiek ar pavisam niecīgu signālu vai brīdinājuma zīmi, bet cits nemet mieru, kamēr nav krietni sabeidzis veselību.

Galvenais iemesls, kāpēc cilvēki iestrēgst smēķēšanas atkarībā, ir iekšējie konflikti, trauksme, pašpārliecības trūkums. To veicina arī nelabvēlīga iedzimtība – atkarības slimība, depresija un citi.

Lasi arī: 5 dabīgas un efektīvas metodes kā atmest smēķēšanu

Daži uzpīpē tikai kādreiz, taču, pat ja tas notiek tikai vienu reizi gadā, cilvēks ir uzskatāms par smēķētāju. Tā sauktā ballīšu smēķēšana ir tikai savas vainas izjūtas mazināšana attaisnojoties: es jau tikai reizēm!

Smēķēšanu veido divu veidu atkarības. Pirmā ir no nikotīna – psihoaktīvas vielas, kas ātri vien var izraisīt ne mazāk spēcīgu atkarību kā heroīns un kokaīns. Tā lietošana izraisa paātrinātu sirdsdarbību, paaugstinātu asinsspiedienu un pasliktina apetīti.

Parasti pirmā nikotīna uzņemšanas pieredze ir negatīva – ir slikta dūša, reibst galva, taču kairinātājs ir ļoti spēcīgs, un cilvēks turpina to lietot.

Mazās devās nikotīns stimulē centrālo nervu sistēmu, bet lielās – iedarbojas relaksējoši, veicinot psihiskās un fiziskās atkarības attīstību.

Otra atkarības puse ir no smēķēšanas procesa un rituāla, kas reizēm ir pat spēcīgāka nekā no nikotīna.

Visbiežāk pirmo dūmu uzvelk pusaudža gados, ko nosaka vienaudžu ietekme, vēlme justies piederīgam savam kolektīvam. Kaut vai paliek slikta dūša, svarīgāk šķiet piedzīvot vienotības izjūtu.

Vēlēšanos uzsmēķēt var salīdzināt ar zemapziņas vēlmi dziļi ieelpot. Tā nozīmē nepieciešamību ieturēt pauzi strādājot, taču diemžēl šādi tiek uzņemta vesela toksisko vielu buķete. Ne velti daudzi vīrieši ir sākuši smēķēt armijā, jo smēķētājiem bija pīppauzes, bet pārējiem tikmēr vajadzēja strādāt.

Tikai ieguvumi

Nikotīns rada atkarību no smēķēšanas, taču priekšlaicīgu nāvi izraisa tabakas blakusproduktu ieelpošana. Tabakas dūmi satur vairāk nekā 4000 ķīmisko vielu, kas bojā ikvienu orgānu. Smēķēšanu varētu salīdzināt ar elpošanu ugunsgrēkā.

Pētījumi liecina, ka Latvijā no smēķēšanas izraisītām sekām ik dienu nomirst vismaz 15 cilvēku. Pīpētājiem salīdzinājumā ar nesmēķētājiem risks saslimt ar koronāro sirds slimību, kā arī insultu vai infarktu ir 2–4 reizes, bet ar plaušu audzēju – 25 reizes augstāks. Nebūtu prātīgi mierināt sevi ar stāstu par vectētiņu, kurš pīpēja līdz 90 gadu vecumam, taču bija vesels kā rutks. Tā var palaimēties tikai retajam.

Atmetot smēķēšanu, visātrāk var novērtēt finansiālo ieguvumu. Cigaretes ir nekvalitatīvs, bet salīdzinoši dārgs produkts, kas maksā 1,50–5,40 eiro. Dienā izsmēķējot 5–10 cigaretes, vidējais tēriņš sanāk 0,86–1,71 eiro. Gada laikā izdotā summa veido jau 309,60– 615,60 eiro. Eelektroniskās cigaretes starta komplekti maksā no 23 līdz 70 eiro ar turpmāko papildinājumu nedēļā ap 15 eiro un vairāk. Tad gada laikā tiek iztērēti ap 720 eiro, par ko noteikti varētu iegādāties kaut ko vērtīgāku.

Arvien vairāk pierādījumu liecina, ka E-cigaretes nepalīdz atmest smēķēšanu, varbūt tikai mazina kaitējumu veselībai. Turklāt diemžēl daudzi sarežģītākas lietošanas dēļ atgriežas pie tradicionālo cigarešu izmantošanas.

Arī mentolu saturošās vieglās cigaretes veselībai nekaitē mazāk. Tieši otrādi – mentols paplašina elpceļus, un toksiskās vielas nokļūst dziļāk plaušās.

Atmetot smēķēšanu, jārēķinās ar sausuma sajūtu mutē, izsalkumu, miega traucējumiem, garastāvokļa maiņu un citiem nepatīkamiem simptomiem, taču parasti tie izzūd pāris nedēļās. Toties tiek atgūta apkārtējo smaržu uztvere, turklāt citiem vairs nav jāsaviebjas, sajūtot dūmu uzvilcēja izelpoto gaisu un nepatīkamo drēbju aromātu. Biežs iemesls atrunām pārtraukt smēķēšanu ir pieņemšanās svarā. Tiesa, nikotīns paātrina vielmaiņu, taču, rīkojoties pārdomāti, lieko kilogramu krāšanās nav nenovēršama. Tikai jācenšas kaitīgo paradumu neaizstāt ar lielākām ēdiena porcijām un našķēšanos.

Smēķēšanai veltītais laiks palielina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, ļaundabīgiem audzējiem un citām kaitēm, taču, pārtraucot pīpēt, risks jau pēc gada ir būtiski mazinājies.

Tie, kuri atmet smēķēšanu, pēc pāris gadiem sasniedz tādu pašu veselības stāvokli kā nesmēķētāji, īpaši, ja netikumu izdodas atmest jau jaunībā. Lai arī dažas plaušu slimības var nebūt pilnībā izārstējamas, veselība uzlabosies pat ilgus gadus smēķējošiem.

Šķir otru lapu, lai uzzinātu padomus, kā atmest smēķēšanu

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment