Šobrīd vairāk nekā 80 tūkstoši japāņu ir pārkāpuši simts gadu slieksni. Kā viņiem izdodas nodzīvot tik ilgi un kāds ir viņu galvenais noslēpums

Vidējais paredzamais mūža ilgums Japānā ir 84 gadi, kas ir aptuveni par 20 gadiem vairāk nekā postpadomju valstīs. Bet, ja mūsu valstī rādītājs samazinās vai stāv uz vietas, tad Japānā dzīves ilgums pieaug.

Šodien piedāvājam uzzināt, kā Japānas iedzīvotājiem bez problēmām izdodas nodzīvot līdz 100 gadiem. Galu galā pašlaik šajā valstī tie, kas ir nosvinējuši savu simto dzimšanas dienu, ir vairāk nekā 80 tūkstoši.

Turklāt zinātnieki saka, ka tuvākajās desmitgadēs šis skaitlis pieaugs līdz 1 miljonam! Un tas ir pilnīgi iespējams, jo galvenie ilgdzīvotāji šeit dzīvo 110 un 115 gadus. Kāds ir viņu noslēpums?

 

Ilgstoša dzīve Japānā

Protams, šādi anomāli rādītāji interesē pētniekus visā pasaulē. Un pašā Japānā viņi bieži veic pašu simtgadnieku aptaujas, aicinot viņus dalīties ar saviem trikiem.

Piemēram, 2022. gada aptauja, kurā piedalījās vairāki simti cilvēku, sniedza interesantus rezultātus. Visbiežāk simtgadnieki runāja par pareizu uzturu, un starp viņu iecienītākajiem ēdieniem bija rīsi, dārzeņi un piens. Otrs populārākais bija optimistiskais noskaņojums un pārliecība par nākotni.

Tālāk sekoja fiziskās aktivitātes, komunikācija ar citiem cilvēkiem un vaļasprieki. Japāņi arī runāja par nepieciešamību būt pateicīgam par visu, kas jums ir. Viņi koncentrējas uz pareizo dienas režīmu un miegu. Populārāko atbilžu sarakstu noslēdza “rūpes par sevi”.

 

Uztura un uzvedības iezīmes

Japāņu aptaujātie visbiežāk norādīja uz nepieciešamību ēst gan to, kas garšo, gan to, kas negaršo.

Un…

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment