Stiprā dzimuma kritiskais vecums – andropauze. Kas par to jāzina abiem?

paris_gulta

Testosterons organismā atrodas vairākos variantos. Pats svarīgākais ir tā sauktais brīvais testosterons, kas visaktīvāk ietekmē vīrieša organisma stāvokli. Ja tā līmenis samazinās, ir pamats uzskatīt, ka sākušās vecuma izmaiņas. Šo posmu ļoti bieži dēvē par andropauzi jeb daļēju androgēno mazspēju. Var droši apgalvot, ka vīrieša jaunība un aktivitāte ir tieši atkarīga no testosterona daudzuma organismā.

Andropauzes iestāšanās ir ļoti individuāla. Katram vīrietim reproduktīvās funkcijas apsīkums norit citādi, tāpēc katram ir atšķirīgs kritiskais vecums. Nav strikti noteiktas robežas, kuru pārkāpjot vīrietis spēji zaudē jaunību un spēku. Dažs labs arī 70 gadu vecumā vēl saglabā pilnvērtīgu dzīves aktivitāti, bet dažam labam problēmas parādās jau pēc 40 gadiem. Taču ir kļūdaini domāt, ka var nodzīvot līdz sirmam vecumam un, sākot lietot hormonus, vēl pagūt ielēkt aizejošā vilcienā. Tā nenotiek, tāpēc šīs pārmaiņas jāuztver objektīvi.

Vai var uzskatīt, ka aizvietojošā hormonterapija palīdz vīrietim sevi kādā noteiktā vecumā it kā iekonservēt? Pēc mediķu domām, nedrīkst papildu testosterona devas ieteikt visiem vīriešiem. Pirmām kārtām jāņem vērā un jāievēro līdzsvars starp vīrieša vēlmi saglabāt aktivitāti un viņa objektīvajiem medicīniskajiem rādītājiem.

Hormoni ietekmē visa organisma orgānu un sistēmu darbību, tāpēc, ja nav vajadzības, nedrīkst mainīt endokrīnās sistēmas līdzsvaru. Lai arī kā gribētos, nepamatota vai pārāk liela testosterona deva var būt bīstama veselībai. Ja preparātus lieto nekontrolēti, var nomākt paša organisma hormonu radīšanas procesu. Te, protams, vietā ir jautājums: kādos gadījumos ārsts savam pacientam izraksta hormonu aizvietošanas terapiju?

Pirmām kārtām, tiek izdarītas analīzes, lai pārliecinātos, ka testosterona līmenis patiesi samazinājies. Otrkārt, jāizpaužas arī andropauzes raksturīgajām pazīmēm, un tās ir: pašsajūtas pasliktināšanās, nespēks, dzimumtieksmes samazināšanās, pieņemšanās svarā, osteoporoze, plikpaurība, reizēm – arī krūšu dziedzeru palielināšanās.

Turklāt andropauzei vienmēr raksturīgas arī psiholoģiskas pazīmes. Paasinās dažas rakstura iezīmes: taupīgs cilvēks var pārvērsties par izteiktu skopuli, akurāts – par slimīgu pedantu. Vīrietis arvien biežāk domā un runā par savām nerealizētajām iespējām karjerā un personīgajā dzīvē. Ja ārsts pacientam konstatē šos simptomus, tam var izrakstīt hormonu aizvietošanas terapiju. Protams, ja veselība to pieļauj.

Lasi vēl: Kad teikt ardievas čipsiem, kad izvēlēties liekos zobus? Galvenie vīrieša vecuma posmi

Tradicionāli tās ir tabletes, kaut gan injekcijas mēdz būt efektīvākas. Pēdējā laikā zinātnieku pētījumi virzīti jaunu testosterona formu meklējumos: tādu, kas nebojātu aknas un ļautu izvairīties no nelabvēlīgās iedarbības uz organismu. Viena no šīm formām ir hormonu ziede – to uzklāj uz ādas, un ziede pakāpeniski uzsūcas. Patlaban to uzskata par pašu drošāko. Pēc rīta dušas lietojis ziedi, vīrietis visu dienu jūtas mundrs un spēka pilns. Taču pats jaunākais veids, kā testosteronu ievadīt organismā, ir speciālas kapsulas implantācija zem ādas, kas pusgadu pakāpeniski nodrošina asinis ar nepieciešamo hormonu devu. Alternatīva šādai kapsulai ir hormonu plāksteris, ko pielipina ķermenim.

Taču vīriešiem noteikti jāzina, ka šai hormonu aizvietošanas terapijai ir savi trūkumi un blaknes. Pirmais un galvenais risks ir paaugstināta prostatas vēža rašanās iespējamība. Tas tāpēc, ka prostata ir tāds kā īpašs mērķis testosteronam. Tieši šā iemesla dēļ ļoti rūpīgi jāizmeklē visi pacienti, lai konstatētu, vai viņiem nav kādu šīs slimības attīstības priekšnosacījumu. Protams, ja tiek veiktas visas nepieciešamās pārbaudes un procedūras, risks ir minimāls, tomēr tas pastāv.

Tāpēc vīrieši, kuriem ir kaut niecīgākās aizdomas par vēža attīstības risku, nekādā gadījumā nedrīkst lietot testosterona preparātus. Otra blakne ir tā, ka preparāti nomāc dabiskā testosterona veidošanos organismā. Uzņemt iespējams tikai vienu no daudzajiem testosterona variantiem, un, ja organisms sāk to izstrādāt mazākā daudzumā, tiek traucēts endokrīnās sistēmas līdzsvars, kas savukārt var izraisīt veselībai ļoti nepatīkamas sekas.

Sākot hormonu aizvietošanas terapiju, pirmais efekts jūtams jau pēc pāris dienām. Saprotams, piecdesmitgadīgam resnītim velti cerēt, ka viņš atkal pārvērtīsies divdesmitgadīgā atlētā – to terapija nespēj. Toties, ja pacients sūdzas par dzimumtieksmes samazināšanos, depresiju, garastāvokļa maiņām un izmaiņām attieksmē pret dzīvi viņš pamanīs jau pēc pāris nedēļām. Taču šādi rezultāti sasniedzami tikai tad, ja vajadzīgais preparāts izrakstīts vajadzīgajā laikā un vajadzīgajā daudzumā.

Toties, ja pacientam ir kādas nopietnas problēmas, piemēram, osteoporoze, rezultāti būs jūtami ne tik ātri. Turklāt jāņem vērā, ka nav iespējams panākt stabilu veselības uzlabošanos vienīgi ar testosteronu. Sava nozīme ir arī daudziem citiem faktoriem, to skaitā dzīvesveidam un iedzimtībai. Jebkurā gadījumā pacientam jābūt gatavam nopietni strādāt pašam ar sevi.

Testosterona preparātu lietošanu var sākt jebkurā laikā, tikai svarīgi pareizi izvēlēties hormonu un ievērot citu hormonu koncentrāciju organismā. Vīriešiem 40–50 gadu vecumā ārsts, visticamāk, izrakstīs preparātu, kas stimulē organismu izstrādāt savu testosteronu. Lai papildus rosinātu seksuālo funkciju, ļoti bieži hormonterapiju mēdz apvienot ar viagras lietošanu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment