Latvju zīmes – uzzini, kuras ir aizsardzībai, spēkam un skaistumam

Latvju zīmes – mūsu tautas un kultūras, spēka un tradīciju simboli! 

Šajā rakstā apokotas tās, kuras jāzina katram latvietim!

Latvju zīmes – Dieva zīme

Latvju zīmes

Dieva zīme – simbolizē debesjumu, vīrišķo spēku, gaismu, tiekšanos uz augšu. Plaši pazīstams Dieva zīmes veids ir tradicionālais trijstūris ar vienu aplīti (t.s. Dieva acs) vai trim aplīšiem virsotnē. Šai zīmei ir ļoti liela simboliskā jēga, tā piesaista dievišķos un radošos spēkus.

Latvju zīmes – Saules zīme

Latvju zīmes

Saules zīme – auglības, mūžīgās kustības un dzīvības simbols. Visvienkāršākā Saules zīme ir aplis. Visiem atvasinātajiem un sarežģītākajiem Saules simboliem grafiski uzsver vidusdaļu. Saules zīmi bieži izmanto sieviešu rotās un apģērbos.

Latvju zīmes – Laimas zīme

Latvju zīmes

Laimas zīme jeb slotiņa – veiksmes un laimes simbols. Šī ir ļoti sena zīme – Laima folklorā ir tēlota kā būtne, kas izvēlas cilvēka likteni, pārrauga mūža gājumu. Laimas slotiņa aizslauka visu slikto, palīdz beigt vienu dzīves posmu un sākt nākamo.

Māras krusts

Māras krusts – zīme cieši saistīta ar uguni, māju un auglību, jo Māra ir ģimenes pavarda sargātāja un sievietes aizbildne. Senie latvieši ticēja, ka visa materiālā pasaule, tostarp maize, uguns un tās saglabāšana, ir Māras pārziņā. Tāpēc krustu vilka uz maizes klaipiņa un vakarā ielika pavarda pelnos. Sargā laulību un labklājību, bieži izmanto sieviešu rotās.

 

Zalktis

Zalktis – mājas aizsardzības un gudrības simbols. Laika zīme – starpnieks starp daudzām pasaulēm.Ūsiņa zīme – auglības simbols, zirgu aizgādnis un bišu Dievs. Senākajos priekšstatos Ūsiņš pieder pie debesu dievībām.

 

Jumis

Jumis – auglības simbols, ģimenes pavarda sargātājs. Grafiski Jumja zīme atgādina divus sakrustotus kāšus. Viena no versijām vēsta, ka šī zīme veidojusies, savienojot Māras zīmi un Dieva zīmi.

Lasi arī: Sēņu lasīšana, daudz dilles ēdienos – lūk par ko vēl brīnās NATO karavīri Latvijā

 

Māras zīme

Māras zīme – sieviešu un ģimenes labklājības simbols. Gādā par materiālo pasauli. Saistība ar zemes un dabas spēkiem, drošību un mieru.

Arī interesanti: Rakstura īpašības – šīs sliktās pazīmes piemīt mums visiem, bet neviens to negrib atzīt! SPIED ŠEIT, lai lasītu!

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment