Svarīgi zināt, kas ir veselīgāk – alus vēders vai vispārēja aptaukošanās?

Kā izrādās, “riepa”, alus vēders vai tauki, kas uzkrājas vēdera zonā, ir bīstamāki nekā vispārēja aptaukošanās. Tā apgalvo jauns, zinātnieku veikts pētījums.

Normāla svara pieaugušajiem, kuri ap vidukli sev līdzi nēsā tauku slāni, pastāv augstāks risks pāragri nomirt, salīdzinājumā ar tiem, kuri ir aptaukojušies, bet viņiem tauku slānis ir vienmērīgi izvietojies pa ķermeni.

Iepriekš zinātnieki atklājuši, ka centrālā aptaukošanās ir saistīta ar paaugstinātu vispārējo un kardiovaskulāro nāvi.

Atklāts, ka tiem, kuriem ir tik vien kā apaļš vēders, ir mazāka muskuļu masa. Tas ir faktors, kas tiek asociēts ar augstāku nāves risku un metabolisko disregulāciju.

Dzīvniekiem un cilvēkiem veiktie pētījumi atklājuši, ka taukaudi uz kājām un dibena pozitīvi ietekmē glikozes metabolismu. Savukārt tiem cilvēkiem, kuriem tauki uzkrājas vidukļa daļā, ir mazāk taukaudu apakšējās ekstremitātēs.

Nesen veiktie pētījumi atklājuši, ka aptaukošanās, vadoties pēc ĶMI datiem, patiesībā samazina pāragras nāves risku, oponējot uzskatam, ka paaugstināts ĶMI nozīmē, ka cilvēkam pastāv lielāka iespējamība nomirt ātrāk.

Turpretī ASV ārstu vadlīnijas stingri nosaka to, ka primārais veselības rādītājs ir ĶMI dati, apgalvojot, ka cilvēkiem ar normālu ĶMI nav jāuztraucas par aptaukošanās izraisītām veselības problēmām.

Pētījumā iesaistīti 15 184 pieaugušie vecumā no 18 līdz 90 gadiem – puse no pētījuma dalībniekiem bija sievietes, kuras piedalījās Trešajā Nacionālajā Veselības un uzturvielu eksaminācijas aptaujā (NHANES III).

Dr. Francisko Lopezs-Džimenezs pastāstīja: “Mūsu pētījums atklājis, ka cilvēki, kuriem ir normāls svars, bet kuriem vēdera zonā uzkrājušies tauki, ir viena no riska grupām, kurai arī vajadzētu ieteikt modificēt dzīvesveidu un veikt profilakses pasākumus.”

Par veikto pētījumu komentārus sniedz Kristofers Allens, Britu sirds fonda pārstāvis: “Mēs visi labi zinām, ka savam svaram ir jāseko līdzi, bet bieži vien piemirstas, ka svarīga ir arī tā vieta, kurā tev uzkrājas liekais svars.

Ja ap tavu vēderu uzkrājas tauki, tev ir paaugstināts 2. tipa diabēta risks, kas krietni palielina arī iespēju ciest no sirdstriekas, tomēr ir ļoti daudz lietu, ko darīt, lai tā nenotiktu.

Lai atbrīvotos no liekā svara, jābūt fiziski aktīviem, jāēd veselīgi, kā arī jāievēro sabalansēta diēta.

Ja uztraucies par lieko svaru un tev nepieciešams atbalsts, konsultējies ar ģimenes ārstu.” 

Avots: www.dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment