Svarīgi: 6 iemesli vairāk smieties!

Kāds ir bioloģiskais iemesls, kāpēc cilvēki smejas?

Ir zinātniski izpētīts, ka smiekli un humors palīdz smadzenēm sagremot pretrunas un nesaskaņas ārējā vidē. Kad kaut kas mūs uzjautrina, smadzenes izdala dopamīnu – vielu, kas liek justies labi, palielina motivāciju, uzlabo atmiņu, paaugstina modrību un palīdz vieglāk pārciest sāpes. Pētījumi pierādījuši arī, ka, smejoties biežāk, var uzlabot vispārējo veselību.

Ja ar to vēl nepietiek, lūk, vēl daži iemesli, lai smietos biežāk:

1) Smiekli ne tikai cīnās ar jau uzkrāto stresu, bet arī samazina to hormonu (kortizola un epinerfīna) izdalīšanos, kas stresu rada.

2) Tie paši hormoni, kas atbild par stresa izraisīšanu, pazemina imūnsistēmas aizsargspējas. Turklāt vairāki pētījumi pierādījuši, ka spēja pielietot humoru saistāma ar augstāku antivielu saturu asinīs, kas ķermenī cīnās ar infekcijām. Pastāv vesela zinātnes nozare, kas pēta šo lauku – psihoneiroimunoloģija.

3) Lielākā daļa cilvēku, kam ir paaugstināts asinsspiediens, paši to nezina. Tomēr smiekli palīdz samazināt asinsspiedienu gadījumā, ja tas ir pārāk augsts, kā arī palielināt dzīves ilgumu.

4) Smiešanās liek izplesties un dalīties audiem, kuri veido asinsķermenīšu iekšieni, tādējādi uzlabojot asinsriti. Asins cirkulācijai ir izšķiroša nozīme labas veselības un garastāvokļa uzturēšanā, jo asinis piegādā audiem barības vielas un skābekli.

5) Smejoties mēs nodarbinām sejas un vēdera muskuļus. Viena minūte smieklu dod līdzīgu efektu 10 minūšu treniņam uz airēšanas trenežiera. Kāpēc gan neizvēlēties to, kas ir jautrāk?

6) Smiekli ir valdzinoši. Smaidošs cilvēks uzreiz izskatās pievilcīgāks, turklāt smaids un smiekli pielīp un liek justies labāk arī citiem. Vairums ļaužu apstiprina, ka jautru un smaidīgu cilvēku klātbūtnē ir patīkamāk uzturēties, un daudzi piebilst, ka nekas nav seksīgāks par labu humora izjūtu!

Avots: collective-evolution.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment