Nelielā daudzumā piparkūkas ne vienam nekaitēs – tās pat nav neveselīgākais no našķiem. Šie cepumi satur daudzus organismam svarīgus mikroelementus, piemēram, dzelzi, magniju, kāliju, mangānu, selēnu, nelielā daudzumā arī fosforu, cinku un kalciju.
Tādēļ, ja uz svētkiem atļaujies dažas piparkūkas, iespējams, tas pat nāks tavai veselībai par labu.
Taču dažu iemeslu dēļ ar tām ir ļoti svarīgi ievērot mērenību.
Pirmkārt, tas ir augstais cukura daudzums. Piparkūku viegli pikantā garša var maldināt ēdāju par to, cik saldas tās patiesībā ir. Vairums piparkūku satur vairāk cukura nekā parasti cepumi, kaut arī ēdot tas nav jūtams.
Lasi vēl: Noskaidro, kādas ir Ziemassvētku tradīcijas dažādās pasaules vietās!
Otrkārt, piparkūkās ir ārkārtīgi liels tauku daudzums. Gandrīz pusi no piparkūkās esošajām kalorijām sastāda tauki, no kuriem vairāk nekā ceturtā daļa ir piesātinātie tauki. 100 g piparkūku satur 25% no ieteicamās piesātināto tauku dienas devas pieaugušam cilvēkam, taču jāatceras, ka svētkos parasti tiek ēsts daudz treknu ēdienu, tāpēc vajadzētu censties piesātināto tauku daudzumu pēc iespējas samazināt.
Citādi pārlieku liela aizraušanās ar šiem gardumiem var novest ne tikai pie pārsteidzoši liela svara pieauguma, bet arī pie nosprostotām artērijām un palielināta sirds slimību riska.
Tevi noteikti interesēs
- Puisis aizveda iepazīstināt uz Madonu vecākus ar līgavu, bet pēc brīža viņi steigšus aizbrauc, atklājot baisu noslēpumuby Rinalds Bergmanis
- Toms Bricis publisko pirmo ilgtermiņa prognozi marta mēnesim – siltums uzņems apgriezienusby Sandra Ločmele
- Iestādi šos augs blakus gurķiem, un tie dos rekordražuby Anete Vītola