Uzmanību! Kāpēc nevajadzētu ēst daudz piparkūku: tas var būt kaitīgi veselībai!

Nelielā daudzumā piparkūkas ne vienam nekaitēs – tās pat nav neveselīgākais no našķiem. Šie cepumi satur daudzus organismam svarīgus mikroelementus, piemēram, dzelzi, magniju, kāliju, mangānu, selēnu, nelielā daudzumā arī fosforu, cinku un kalciju.

Tādēļ, ja uz svētkiem atļaujies dažas piparkūkas, iespējams, tas pat nāks tavai veselībai par labu.

Taču dažu iemeslu dēļ ar tām ir ļoti svarīgi ievērot mērenību.

Pirmkārt, tas ir augstais cukura daudzums. Piparkūku viegli pikantā garša var maldināt ēdāju par to, cik saldas tās patiesībā ir. Vairums piparkūku satur vairāk cukura nekā parasti cepumi, kaut arī ēdot tas nav jūtams.

Lasi vēl: Noskaidro, kādas ir Ziemassvētku tradīcijas dažādās pasaules vietās!

Otrkārt, piparkūkās ir ārkārtīgi liels tauku daudzums. Gandrīz pusi no piparkūkās esošajām kalorijām sastāda tauki, no kuriem vairāk nekā ceturtā daļa ir piesātinātie tauki. 100 g piparkūku satur 25% no ieteicamās piesātināto tauku dienas devas pieaugušam cilvēkam, taču jāatceras, ka svētkos parasti tiek ēsts daudz treknu ēdienu, tāpēc vajadzētu censties piesātināto tauku daudzumu pēc iespējas samazināt.

Citādi pārlieku liela aizraušanās ar šiem gardumiem var novest ne tikai pie pārsteidzoši liela svara pieauguma, bet arī pie nosprostotām artērijām un palielināta sirds slimību riska.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Juris no Mālupes</cite>

    Mūsu konditorijā pieejamas piparkūkas ar glazūru. Es mēdzu tur pievienot ari nedaudz svaigas spermas, tad veikala pirccējas kā trakas izpērk visu sacepto produkciju. Viņu vīri pa nedēļu strādā mežā, tad man netrūkst dažādu iespēju padraiskoties. Dažreiz es mēdzu slepeni nofilmēt savus piedzīvojumus, kā piemēram šo: https://goo.gl/oAEAVE

Leave a Comment