Vai vīrieši ar bārdu patiešām ir “sliktie puiši”?

Respondentiem tika lūgts izvēlēties viņiem atbilstošāko bārdas frizūru, bet pēc tam tika jautāts, vai viņi piekrīt vai nepiekrīt dažādiem apgalvojumiem par dzimuma lomām.

Rezultāti atklāja, ka 86% Indijas vīriešu un 65% amerikāņu audzē bārdu. Vīrieši, kas audzē bārdu, vairāk piekrita naidīgiem, seksismu atbalstošiem apgalvojumiem nekā tie, kas neaudzē bārdu.

Pētījumā šādi apgalvojumi skaidroti kā atklāti negatīvi uzskati par sievietēm.

Turpretī labvēlīgs seksisms attiecas uz tiem, kam ir ārēji pozitīvi, bet joprojām aizvainojoši uzskati par sievietēm. Tas izpaužas pieņēmumos, ka sievietes pašas par sevi ir laipnākas un labāk gatavo.

Pētījumā noskaidrots, ka pastāv saistība starp bārdu audzēšanu un uzskatiem par dzimumu lomu, taču nav zināms, kas ir šādu uzskatu cēlonis.

2E0A38A000000578-3300225-image-a-16_1446468993126

Iespējams, ka vīrieši, kuri ir negatīvāk noskaņoti pret sievietēm, visticamāk izvēlēsies audzēt bārdu, jo tā akcentē un parāda viņu vīrišķību un pārākumu.

Kādā citā pētījumā noskaidrots, ka vīrieši, kuri audzē sejas apmatojumu, biežāk krāpj savas otrās pusītes, zog vai iesaistās kautiņos.

Aptaujā piedalījās 2000 cilvēku, un izrādījās, ka 47% vīriešu, kuriem ir bārda, ir kādu krāpuši, bet no tiem, kuri regulāri skujas, neuzticīgi bijuši tikai 20%.

Tāpat noskaidrots, ka 45% vīriešu, kuriem ir sejas apmatojums, regulāri iesaistās kautiņos, salīdzinājumā ar 29% vīriešu, kas neaudzē bārdu. Turklāt 40% bārdas īpašnieku atzina, ka ir zaguši, bet starp tiem, kuriem nav bārdas,  par šādu rīcību atzinās tikai 17%.

Avots: www.dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment