Neticami, cik patiesībā maz dienā vajag trenēties! Beidzot tev pietiks laika ikdienas treniņam

Pēc Makmastera Universitātes datiem, intensīvi treniņi, kuru laikā tika izpildīti 60 sekunžu ilgi vingrojumi, 10 minūšu intervālā, uzlabo insulīna jūtīgumu, kā arī sniedz tādus pašus ieguvumus kā kardiorespiratorais fitness.

 

Ievērojot SIT treniņprogrammu, dalībniekiem vingrinājumi bija jāveic tikai 10 minūtes (trīs 20 sekunžu intensīvie riteņbraukšanas sprinti, 2 minūšu iesildīšanās, 3 minūšu atsildīšanās un 2 minūšu ilga mīšanās mērenā tempā starp sprintiem).

Tiem, kuri izpildīja MICT vingrinājumus, process ilga 50 minūtes (45 minūšu ilga, nepārtraukta riteņbraukšana vidējā ātrumā, 2 minūšu iesildīšanās, 3 minūšu atsildīšanās).

Katra dalībnieku grupa apmeklēja treniņus trīs reizes nedēļā. 12 nedēļu laikā zinātnieki atklāja, ka abas grupas sasniedz visnotaļ līdzīgus rezultātus, par spīti tam, ka viena no grupām izpilda vingrinājumus piecas reizes ilgāk.

Atklājums apstiprina to, ka pāris minūtes ilgs treniņš var būt efektīvs, tādējādi padarot laika trūkumu par nebūtisku attaisnojumu.

“Šī ir laika ekonomiska treniņu stratēģija,” apgalvo Mārtins Gibala, Makmastera Universitātes kinētikas profesors.

“Īsi, bet intensīvi vingrinājumi ir ārkārtīgi efektīvi. Lielākā daļa cilvēku nenodarbojas ar sportu, apgalvojot, ka viņiem tam nav laika,” piemetina Gibala.

“Mūsu pētījums parāda to, ka intervālu treniņš var būt vēl efektīvāks – veselības un fiziskās sagatavotības uzlabošanās novērojama īsākā laika posmā.”

Esošās vadlīnijas iesaka cilvēkiem mērenās sportiskās aktivitātēs pavadīt 150 minūtes nedēļā, bet aktīvās 75 minūtes nedēļā. Pēc jaunā pētījuma datiem pilnīgi pietiktu ar 30 efektīvi izmantotām augstas aktivitātes minūtēm nedēļā.

Avots: dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment