Pienu labāk pirkt stikla burkās ar kaprona vāku, lai gan tas nav praktiski. Ja pērkat pienu plastmasas traukos, kas tiek izmantoti atkārtoti, iesaku izvēlēties parastā minerālūdens pudeles. Centieties izvairīties no plastmasas, kurā bijis salds dzēriens, un nekādā gadījumā nelejiet pienu traukos, kuros pirms tam bija alus.
Ko darīt, lai piens pēc iespējas ilgāk nesaskābtu
Lai piens ilgi saglabātos svaigs, tas ir ātri jāatdzesē un jāieliek ledusskapī, cieši nosegts ar vāku. Tas labi uzglabājas arī vārīts.
Ja nepieciešams pagarināt piena derīguma termiņu, to var sasaldēt. Ja pēc atkausēšanas tas ir zaudējis viendabīgu konsistenci, situāciju palīdzēs labot karsēšana vai vārīšana.
Lai novērstu piena rūgšanu, dažas saimnieces iesaka burkai pievienot šķipsniņu sodas, sāls vai cukura.
Senos laikos pienu glabāja pagrabā. Lai piens ilgāk nesāktu rūgt, krūzē ielika vardi. Cilvēki uzskatīja, ka aukstasinīgā abiniece atvēsina pienu, un tāpēc tas nesaskābst. Vēlāk zinātnieki noskaidroja, ka vardes āda izdala īpašas vielas, kas palēnina pienskābes baktēriju vairošanos.
Tevi noteikti interesēs
- Mūsu ģimenē visi burtiski fano par salātiem “Sarkanā jūra”; tikai 5 minūtes un jau ceļu galdāby Rinalds Bergmanis
- Ne tikai salds, bet arī īpašs – 5 oriģinālas zemeņu ievārījuma receptes kā marmelādeby Rinalds Bergmanis
- Izsvītroju vārdu “piedošana” no savas dzīves: kāpēc ne vienmēr vajadzētu piedot citiemby Rinalds Bergmanis