VIDEO: Mirstošā šimpanze “cilvēcīgi” atvadījās no vīrieša, kuru viņa pazina vairāk nekā 40 gadus

Zoodārza darbinieki vēl nekad iepriekš nebija redzējuši tādu pieķeršanos!

Šimpanze ar iesauku “Mamma” teju pusgadsimtu dzīvoja zoodārzā Amsterdamā. Viņai bija jau 69 gadu, kad viņa juta, ka vairs nav atlicis daudz laika. Šimpanze sāka atteikties no ēdiena. Viņa vienkārši saritinājusies gulēja voljēra stūrī.

Profesors Jans Van Hofs ir zoologs. 1972. gadā Jans, toreiz vēl būdams tikai iesācējs zinātnē, zoodārzā nodarbojās ar pērtiķu dzimtas dzīvnieku pētniecību. Tolaik viņš iepazinās arī ar šimpanzi “Mammu” un par viņu rūpējās.

Pagāja gandrīz 50 gadi kopš brīža, kad Jans un Mamma bija tikušies pēdējo reizi. Van Hofs, uzzinot par Mammas stāvokli, nolēma atvadīties no savas vecās draudzenes.

Lasi arī: 33 gadus vecā amerikāņu medmāsa ar ļoti interesantu un neparastu figūru

Kad viņš iegāja voljērā, tad sākumā šimpanze cilvēku nepazina. Bet pēc tam Mamma saprata, kas stāv viņas priekšā. Šimpanze burtiski staroja laimē. Mamma patiešām priecājās par satikšanos ar Van Hofu. Viņa smaidīja, glāstīja viņa seju un apkampa draugu. Pieredzējušais zoologs bija aizkustināts par šādu tikšanos.

Pēc nedēļas šimpanze nomira. Darbinieki stāsta, ka dzīvnieks nomiris miegā. Klusām un mierīgi. Bez mokām.

Viņi atceras, ka Mamma bija pārsteidzošs dzīvnieks. Viņa bija iemantojusi lielu autoritāti citu dzīvnieku vidū un viņai izdevās atrisināt jebkurus konfliktus šimpanžu vidū.

“Zoodārzā visi darbinieki pēc viņas skums”, atzīst dzīvnieku uzvedības pētnieks Frans de Vāls. Viņš norādīja, ka reti savā dzīvē viņam nācies redzēt tik lielisku personību, gan dzīvnieku, gan cilvēku vidū.

Lūk VIDEO:

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment