Vīramāte atklāja visu: kā balināt tillu ar tautas metodēm

Daudzām saimniecēm ir pazīstama tāda situācija, kad pēc dažiem gadiem sniegbaltie tilla aizkari uz logiem vietām kļūst pelēki vai dzelteni. Izmest savu iemīļoto un skaisto tillu negribas, bet kā atgriezt tam nevainojamo izskatu – ne visi zina.

Vai atceraties, ko darīja mūsu vecmāmiņas un vecvecmāmiņas? Viņas tilla audumu vārīja lielā katlā, un audums kļuva kā jauns! Mūsdienās, kad veļu mazgā automātiskā veļas mašīna, šāda darbība daudzām saimniecēm šķitīs smieklīga. Kādēļ tērēt laiku un pūles, ja var nopirkt nevainojamu līdzekli un balināt tilla audumu? Iespējams, viņām ir taisnība, taču ir jāizmēģina visas metodes, lai izlemtu un izvēlētos sev piemērotāko alternatīvu.

Metode Nr.1 – Mūsu vecmāmiņu recepte

Atgriezīsimies 100 gadus atpakaļ, lai personīgi pārliecinātos, ka metode ar tilla vārīšanu karstā ūdenī patiešām darbojas.

Kas jums būs nepieciešams, lai atdzīvinātu tilla: Emaljēts trauks (spainis vai katls); ūdens; veļas ziepes; koka nūjiņa, lai samaisītu visas sastāvdaļas un pēc tam izņemtu no verdoša ūdens sniegbaltu tilla.

Vispirms uz plīts uzkarsē katlu, ielej tajā aukstu vai siltu ūdeni (tam nav nozīmes), tad ieber sarīvētas veļas ziepes. Pievienot 150 g parasta pulvera (labāk baltiem audumiem) un ieslēgt uguni.

Kad ūdens uzsilst, ar koka nūjiņu jāsajauc visas sastāvdaļas, lai iegūtu viendabīgu maisījumu. Pēc tam ielaižam tilla audumu siltajā ūdenī un turpinām vārīt. Vārīšanas ilgumu kontrolējam paši.

Tiklīdz ūdens ir uzvārījies, ir jāaizslēdz plīts, lai ūdens neradītu burbuļus. Svarīgs punkts: audumam jābūt pilnībā iegremdētam ūdenī.

Ja jums ir vairāki aizkari, tad tie būs jāvāra atsevišķi. Pēc dažām stundām (laiku pa laikam “izkustinot” tilla audumu) tilla audumu var izņemt un pārbaudīt pūliņu rezultātus. Audumam jākļūst sniegbaltam kā pirkuma dienā.

Metode Nr.2 – Ar parastas galda sāls palīdzību

Šāds līdzeklis maksā kapeikas, un tas būs atrodams katrā mājā. Jūs varat izmēģināt abas tilla balināšanas metodes: vispirms uz nakti iemērciet audumu spēcīgā sāls šķīdumā.

Ielej siltu ūdeni bļodā (ne verdošu ūdeni!), ieber 1 sauju sāls un pulveri. Izmaisiet, atstājiet tillau uz 8-10 stundām. No rīta aizkars labi jāizskalo un atkal jāieliek svaigi sagatavotajā šķīdumā. Atstājiet tillu sāls ūdenī līdz nākamajam rītam.

Ja steidzaties, izmēģiniet citu metodi: uz 10 litriem karsta ūdens ielieciet 6 ēdamkarotes galda sāls, ielieciet tilla aizkaru spēcīgā sāls šķīdumā uz pusstundu, pēc tam izņemiet un uzreiz pakariniet (varat uz aizskaru stangas). Skalošana nav nepieciešama. Sāls labi balina tilla audumu, piešķir audumam spīdumu un stingrību.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment