Ziemā dzīvoklis arī jāvēdina: eksperti atklāja metodi, kā to vispareizāk darīt

Kā pareizi vēdināt dzīvokli aukstumā, lai neizsaltu viss mājoklis – lasiet šajā rakstā.

Vēdināt mājokli ziemā būtu obligāti jāveic, īpaši, kad apkārt plosās dažādas kaites. Svaigs gaiss mājoklī obligāti jāielaiž katru dienu, pat ja ārā temperatūra ir nokritusies zem nulles.

Vasarā, pavasarī un rudenī logus var vēdināt vai turēt atvērtus ilgstoši. Optimālais vēdināšanas laiks ir 15-20 minūtes divas reizes dienā.

Ziemā dzīvoklis pilnībā atdziest 15 minūšu laikā. Tāpēc ir vērts izmantot vienkāršu paņēmienu, kas ielaidīs mājoklī svaigu gaisu un tajā pašā laikā pilnīgi neatdzesēs telpu.

Šī periodiskās jeb šķērseniskās ventilācijas metode ir ideāli piemērota tiem, kuri lielāko daļu laika pavada mājās, reti dodas ārā vai ir spiesti sēdēt mājās dažādu iemeslu dēļ.

Logi jāatver uz 5 minūtēm – ja iespējams, tos var atvērt tā, lai veiktu šķērsventilāciju. Pēc 5 minūtēm visi logi jāaizver. Lai iegūtu pietiekami daudz svaiga gaisa, šī procedūra jāatkārto 5 reizes dienā – katru reizi 5 minūtes.

Ja visu laiku neesat mājās, varat izmantot formulu 3 pēc 5. Izvēdiniet mājokli trīs reizes – no rīta, kad pieceļaties, otro reizi, kad atgriežaties no darba, un trešo reizi pirms gulētiešanas.

Lai neaizmirstu par vēdināšanu – iestatiet taimeri un pēc tam pulksteņa rādītājā tieši 5 minūtes, lai dzīvoklim nebūtu laika pilnībā atdzist.

Lasi vēl: Kā izaudzēt rozi no griezta zieda

Kā ir ar mitrumu

Ja mitrums telpā ir lielāks par 60 %, tad tā ir jāvēdina pēc iespējas biežāk. Pretējā gadījumā telpā sāk vairoties putekļu ērcītes, pelējums un sēnītes.

Ja mitrums ir optimāls – no 40 līdz 60 %, varat vēdināt 3 pa 5 vai 5 pa 5.

Ja mitrums ir zemāks par 40 procentiem, jārūpējas par papildu mitrināšanu. Sausais gaiss samazina acu un deguna gļotādu mitrināšanu.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment