Ziemas saulgriežu svinībās un tirdziņā „Gardu muti” viss svētkiem

Ticējums māca – lai vairotu labklājību, ziemas saulgriežos jāiet ciemos, jāaicina pie sevis, jācienā ar ēdieniem un jādāvina dāvanas. Valmiermuižas parkā sestdien, 22. decembrī, no plkst. 11.00 līdz 15.00 aicinām uz ziemas saulgriežu svinībām un tirdziņu „Gardu muti”! Vairāk nekā 100 tirgotāji un mājražotāji būs saveduši brangus lauku labumus svinību galdam, savukārt amatnieki – latviskas dāvanas. Tirdziņā būs iespēja sarūpēt visu nepieciešamo gaišiem, siltiem un mierpilniem svētkiem!

Lai nākamo gadu pavadītu labklājība un bagātība, ziemas saulgriežu vakarā uz galda jāliek 12 dažādi ēdieni un 9 reizes pēc kārtas jāēd. No Latvijas malu malām, kā arī kaimiņvalstīm sabraukušie tirgotāji būs saveduši brangus kūpinājumus, ko pasniegt kopā ar tirdziņā iegādātajiem zirņiem. Netrūks smalku našķu, ko celt svētku galdā vai saiņot dāvaniņās kopā ar amatnieku izlolotām skaistumlietām. Iegādātās dāvanas būs iespēja arī glīti iepakot.

No plkst. 11.00 Valmiermuižas alus virtuve mazākos svinību dalībniekus aicinās uz pēperkoku rotāšanas darbnīcu. Lielākā jautrība noteikti virmos ragaviņu braukšanas sacensībās! Savukārt Valmiermuižas jātnieku skola – Valmiermuižas stallis piedāvās vizināties zirgu vilktās kamanās! Šādos svētkos neiztikt bez laimes liešanas un zīlēšanas! Īpašā zīlēšanas darbnīcā skaidrosim, kas katru sagaida nākamajā gadā.

Kopā ar folkloras deju kopu „Dandari” izzināsim ziemas saulgriežu tradīcijas. „Dandaros”, izmantojot dejotāju un mūziķu pieredzi, tiek saglabāta un kopta latviešu horeogrāfiskā folklora – spēles, rotaļas, rotaļdejas, pāru un daudzpāru dejas, īpašu uzmanību pievēršot izpildījuma detaļām. Bet viņi ir arī lieli dziedātāji, kas pieskandinās svinību placi!

Valmiermuižas alus virtuve svinībās piedāvās sildīties ar skābu kāpostu zupu, Valmiermuižas alus darītava – ar tumšo karstalu, garškopji no „Gardu muti” cienās ar Latvijas mežu un dārzu vitamīniem – upeņu un dzērveņu siltajiem dzērieniem.

Gadskārtu svinības rīko Valmiermuižas kultūras biedrība. Atbalsta: Valmiermuižas alus darītava, Burtnieku novada pašvaldība, Valmieras Kultūras centrs, t/c „Valleta”, SIA „ZAAO”, laikraksts „Liesma” un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Nākamās gadskārtu svinības – 2019. gada 16. martā, kad tiksimies pavasara saulgriežu svinībās un tirdziņā „Gardu muti”!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment