Zinātnieki atklājuši, kuri ir gudrākie – pirmdzimtie vai jaunākie! Kurš bērns esi tu?

Edinburgas Universitātes ekonomisti iesaistījušies sensenajā debatē un noskaidrojuši, ka pirmdzimtajiem bērniem ir augstāks IQ rezultāts nekā viņu vēlāk dzimušajiem brāļiem un māsām.

Zinātnieki lēš, ka tas izskaidrojams visnotaļ vienkārši – pirmdzimtie bērni jau no agra vecuma saņem vairāk prāta stimulācijas un atbalsta domāšanas veicināšanā. Pētījuma rezultāti publicēti izdevumā “Journal of Human Resources” un tie izskaidro “piedzimšanas secības” efektu. Iepriekš izpētīts, ka vecākie bērni parasti iegūst labāku izglītību un vēlāk saņem labāku atalgojumu.

Ekonomisko datu apstrādei zinātnieki izmantoja statistiskas metodes, lai analizētu, kā vecāku darbības (piemēram, smēķēšana un alkohola lietošana grūtniecības laikā) ietekmē bērna prāta spēju attīstību. Izrādījās, ka visbiežāk mātes riskēja ar vēlāk dzimušajiem bērniem, nevis pirmdzimtajiem.

Tāpat noskaidrots, ka vecāki jaunāko bērnu audzināšanai velta mazāk uzmanības un ar viņiem iesaistās mazākā aktivitāšu daudzumā. Apkopotie dati liecina, ka pirmdzimtie bērni visvairāk privilēģiju gūst pirmajos trīs dzīves gados. Tāpat noskaidrots, ka, piedzimstot nākamajam bērnam, vecāki maina savu attieksmi un uzvedību.

Lasi vēl: Enerģijas dzērienus nedrīkst, bet kā ar ļaušanu dzert bērniem kafiju? No cik gadiem bērnam ir droši ļaut uzņemt kofeīnu?

Avots: dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment