15 fakti, kas katram vīna baudītājam jāzina par vīnu

  1. Jauna vīna smarža tiek saukta par „aromātu”, kamēr vecāka un nobriedušāka vīna smarža tiek saukta par „buķeti”.
  2. Senajā Grieķija, vakariņu rīkotājs vai nama saimnieks, kas aicinājis pie sevis viesus, vienmēr padzērās pirmo malku vīna, lai demonstrētu, ka tas nav saindēts.
  3. „Korķa ķircinātājs” ir cilvēks, kas vienmēr runā par vīna pudeles atvēršanu, bet nekad to tā arī nedara.
  4. Tā kā vitāli nepieciešama vīna baudīšanas daļa ir vīna smaržošana, ir svarīgi to praktizēt. Bet interesanti, ka sievietes, īpaši reproduktīvajā vecumā, ir daudz labākas šajā darbā, jo viņu smaržas sajūtas ir daudz attīstītākas.
  5. Itāļu pētījumā apgalvots, ka sievietes, kas dienā izdzer divas glāzes vīna, ir labākas seksuālās partneres, salīdzinot ar sievietēm, kas vīnu nedzer vispār.
  6. Sarkanie vīni ir sarkani, jo tajos izmantotā vīnogu sula ir spiesta ar visām vīnogu miziņām, kamēr, salīdzinoši, baltā vīna sulas iegūšanas procesā tiek izmantotas vīnogas bez miziņām.
  7. Senās Romas aizsākumos sievietēm bija aizliegts dzert vīnu, un vīri, kas pieķēra sievas to dzeram, drīkstēja viņas turpat uz vietas nogalināt.
  8. Šobrīd zināmā vecākā vīna pudele datējama ar 325.gadu pirms mūsu ēras, kas tika atrasta netālu no Vācijas pilsētas Speijeras, iekš diviem romiešu sarkofāgiem.
  9. Ir zinātniski apliecināts, ka regulāra un nepārspīlēta vīna dzeršana var samazināt sirds slimību risku. Ir novērojama arī saistība, ka vīns samazina risku, saslimt ar krūšu vēzi.
  10. Sarkanvīns, ievērojamāk par baltvīnu, iemieso antioksidanta īpašības.
  11. Kalifornijas štats Amerikas Savienotajās valstīs ir lielākais vīna ražotājs aiz Francijas, Itālijas un Spānijas.
  12. Vīna degustētāji virpina savas glāzes, lai ļautu vīna aromātam vai buķetei izdalīties maksimāli iespējami. Glāze parasti tiek piepildīta tikai līdz trešdaļai, lai ļautu smaržai ātrāk un koncentrētāk izdalīties (un, protams, lai vīns neizlītu).
  13. Kad vīns tiek degustēts, vēlams pēc iedzeršanas to paturēt mutē kādu brīdi, lai pēc tam to norītu vai arī izspļautu. Tiešām labs vīns atstāj ilgstošu pēcgaršu, kamēr vājš vīns atstāj tikai mirkli īsu garšu.
  14. Vīna vīnogas ieņem pirmo vietu starp kultivēto augļu (arī ogu) platības pasaulē (mērot akros, ko aizņem lauki jeb plantācijas).
  15. Viens no Hamurapi likumiem, kas eksistēja 1800 gadus pirms mūsu ēras, noteica, ka „Vīna tirgotāji, kas tirgos neīstu vīnu, drīkstēs būt noslīcināti upē”.

Avots: 

zvaigžņu tulks

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment