5 pazīmes, kas liecina, ka cilvēks nodzīvos ilgu mūžu. Zinātnieku pētījums

Plānojat dzīvot ilgi? Nodarbojaties ar sportu, sekojiet savai veselībai un mēģiniet pieturēties pie pareiza uztura? Zinātnieki konstatējuši 5 faktorus, kuri neatkarīgi no veselīga dzīvesveida, pievieno cilvēka mūžam klāt pāris gadus.

Kas no zinātniskā viedokļa atšķir potenciālos simtgadniekus no parastajiem cilvēkiem, un kā to sasniegt?

 

Dzelzs cilvēki

Augsts vai zems dzelzs līmenis asinīs ievērojami saīsina dzīvi. Pie šāda secinājuma nonākuši vācu un angļu zinātnieki.

Lasi arī: Viņai bija 19, viņam 68 – kā izveidojās dzīve meitenei Diānai, kura apprecējās ar 49 gadus vecāku japāni

Šis mikroelements nodrošina šūnu elpošanu un oksidācijas produktu izvadīšanu. Tas ir viens no vissvarīgākajiem elementiem, kas ietekmē visu ķermeņa audu vitalitāti. Šī elementa trūkums padara cilvēku neaizsargātu pret infekcijām un traucē sirds un asinsvadu sistēmas darbību.

Tādējādi, ja cilvēkam ir normāls dzelzs līmenis, tad novecošanās process tiks palēnināts.

Tajā pašā laikā pētnieki atzīmē, ka, ja ir traucēta dzelzs vielmaiņa, to var regulēt ar zālēm, tās lietojot ārsta uzraudzībā.

 

Ģenētiskas īpatnības

2015. gadā zinātnieki no Amerikas Savienotajām Valstīm un Itālijas pārbaudīja 6 tūkstošus ilgdzīvotāju, vecumā no 90 līdz 100 gadiem. Viņiem visiem tika konstatēti četri kopīgi genomi, kurus nosauca par ilgmūžības gēniem.

CDKN2B gēns – tas regulē šūnu dzīves ciklus, SH2B3 un ABO gēni – mijiedarbojas ar asinīm, bet HLA gēns – ļauj imūnsistēmai atpazīt sava organisma šūnas.

2019. gadā starptautiska zinātnieku grupa atrada 12 gēnus, kas, gluži pretēji, veido noslieci uz nopietnām slimībām un saīsina dzīvi. Turklāt daži gēni parāda savu nāvīgumu jau agrīnā vecumā, bet citi parādās tikai pēc 50-60 gadu sasniegšanas.

 

Laime piedzimt par sievieti

Ja izanalizē demogrāfisko situāciju dažādos vēstures posmsos, izrādās, ka sievietes vienmēr dzīvojušas ilgāk nekā vīrieši. Pat vissmagākajos feodālo karu, epidēmiju un bada laikos skaistā dzimuma pārstāves izdzīvoja labāk.

“Vecā sieviete” (itāļu val. Vecchia) ir itāļu gleznotāja Džordžones (1477-1510), Venēcijas skolas meistara, portrets.

Tas pats tiek novērots arī dzīvnieku pasaulē – vairums zīdītāju mātītes vienmēr dzīvo ilgāk nekā tēviņi.

Kalifornijas zinātnieki nolēma to pārbaudīt. Viņi mākslīgi audzēja peles ar klasisku hromosomu komplektu un transdzimumu kopumu.

Izrādījās, ka ilgdzīvotājas ir parastās mātītes, “zilie” tēviņi dzīvoja nedaudz mazāk, bet parastie tēviņi nomira visagrāk. Pēc amerikāņu domām, eksperiments norāda, ka sieviešu olnīcās ir hormoni, kas palēnina novecošanos.

Viņu vācu kolēģi vēlāk precizēja, ka vīrieši ir neaizsargāti pret vecumu testosterona dēļ, kas izjauc imūnsistēmu. Jo vairāk testosterona, jo ātrāk vīrietis noveco. Sieviešu dzimuma hormons, atšķirībā no vīrieša, nostiprina veselību.

 

Esiet pozitīvi

Amerikāņu ārsti veica analīzes 85 tūkstošiem cilvēku, un rezultāti parādīja, ka optimisti dzīvo par 15% ilgāk nekā pesimisti.

Tas tiek skaidrots ar faktu, ka pozitīvi cilvēki vieglāk panes stresu, viņi ir pārliecināti par savām spējām, reti gaužas un ātrāk atjaunojas. Šāds pasaules uzskats samazina iespēju saslimt ar nopietnām slimībām un ne tikai padara dzīvi laimīgāku, bet arī ilgāku.

 

Daudz zināsi, ilgi dzīvosi

Pie šāda slēdziena nonākuši Lielbritānijas zinātnieki no Edinburgas universitātes. Tajā pašā laikā svarīgs ir ne tik daudz izglītības līmenis, cik nosliece uz zināšanu asimilēšanu. Faktiski te atkal runa ir par ģenētisku netaisnību.

Lasi arī: Pirms 30 gadiem pasaulē pirmo reizi piedzima sešīši. Lūk, kā šī ģimene izskatās tagad

Cilvēki, kuriem piemīt noteikti gēni, kas sekmē augstu intelektu, dzīvo ilgāk. Secinājums tika izdarīts, izvērtējot analīžu rezultātus divsimt tūkstošiem eiropiešu.

Tādējādi, ja tu esi pozitīva, inteliģenta sieviete, kurai ir normāls dzelzs līmenis un laba iedzimtība, tad pastāv liela varbūtība, ka nodzīvosi līdz sirmām vecumdienām.

Avots: Zen.Yandex

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment