5 vecās skolas dārzkopju kļūdas, kuras pēdējais laiks aizmirst

3. Nepietiekama augsnes sagatavošana pirms sēklu stādīšanas

Lielākā daļa vecāku un jaunāku dārzkopju pieļauj šo kļūdu, daži aiz nezināšanas, bet daži no slinkuma. Kad sēklas un/vai stādi pavasarī nonāk mitrā zemē, šķiet, ka mazajās stādīšanas bedrēs, ko veidojam ar pirkstiem vai nelielu rokas lāpstiņu, tām ir pietiekami daudz vietas.

Bet augsne drīz izžūst un kļūst cieta kā akmens. Ja jauno augu saknes nevar iekļūt augsnē, jūs iegūsit panīkušus augus.

Pirms stādīšanas izrokot dobes un uzklājot daudz komposta un lapu mulčas, augsne ir pietiekami irdena, lai saknes varētu attīstīties. Un šis nogurdinošais darbs ir jāpaveic pirms stādīšanas.

 

4. Pārlaistīšana

Pārmērīga laistīšana ir kā nogalināšana ar pārāk lielu mīlestību. Lielākā daļa pārlieku dedzīgo dārznieku ir vainīgi šajā noziegumā.

Lasi arī: Lietas, kuras nevar tā vienkārši izmest – tikai nesaki, ka tevi nebrīdinājām

Var būt nepieciešama bieža laistīšana sākuma periodā. Bet, tiklīdz stādiem ir izveidojusies laba sakņu sistēma, laistiet tos atbilstoši kultūrai. Lielākajai daļai augu saknēm nepatīk “sēdēt” ūdenī. Tāpat kā citiem augu audiem, saknēm ir nepieciešams elpot.

 

Tie burtiski nogrimst, ja visas gaisa kabatas augsnē ir piepildītas ar ūdeni. Pat tad, ja augsnes virskārta izskatās sausa, augsnes apakšdaļa var būt piesātināta. Turklāt! Bieži laistītie augi viegli novīst, jo ir pakļauti tiešiem saules stariem.

Pakāpeniski palielinot intervālu starp nākamajām laistīšanas reizēm, augi paliek stingrāki un iemācās izdzīvot.

 

5. Stādīšana neīstā laikā

Vecās skolas dārzniekiem ir grūti noticēt, ka gadalaiki tik spēcīgi ietekmē augus. Daudzi no mums, iespējams, ir iestādījuši sēklas vai spraudeņus nepareizajā gadalaikā un ir redzējuši, ka tie sākumā nedaudz aug un pēc tam apstājas augšanas procesā.

Lasi arī:Vecmāmiņa ieteica berzēt kurpju iekšpusi ar vaska sveci, bet es zinu mūsdienīgu veidu, kā izvairīties no tulznām 

Gadalaikiem tropos nav lielas nozīmes, bet vidējos platuma grādos ir cits stāsts. Daudzu augu stādīšana pārāk agri pavasarī atstāj tos vēlo salnu žēlastībā. Tāpēc ir ieteicams nedaudz atlikt stādīšanu, lai iegūtu aktīvu augšanu un ražu.

Sezonas dārzeņi un vasaras puķes jāstāda atbilstošā laikā. Sezonas beigās uzmanieties no īpašiem sēklu piedāvājumu (90% atlaide utt.) pasūtīšanas. Var gadīties, ka brīdī, kad pasūtījums pie jums nonāks, var būt par vēlu tos stādīt. Turklāt dažas sēklas ir dzīvotspējīgas tikai īsu laiku, tāpēc to saglabāšana nākamajai sezonai var nebūt laba ideja.

Pārbaudiet to derīguma termiņus! Sekojiet dārzkopības kalendāram, lai iegūtu labāko ražu.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment