5 veidi, kā uzlabot savu pašvērtējumu

1.Tici, ka lepnums ir pārvērtēts

Attīstot pašlepnumu un pašnovērtējumu, nepieciešams atbrīvoties no tradicionālās „veiksmes” definīcijas. Tas nozīmē, ka pašlepnums nav tas pats kas pieņēmums par lepnumu – tas var variēt atkarībā no cilvēka. Citiem vārdiem, tavs iekšējais stāvoklis var nebūt tāds, kādu to uztver pasaule, jo kamēr tu jūties lepns, kāds var domāt, ka tu esi vājākais cilvēks uz pasaules, bet citi tiešām piekristu, ka tu esi lepns un pārliecināts cilvēks.

2. Atrodi jautrību

Tavs prāts ir aizraujoši jautrs – tas var būt ļoti, ļoti neracionāls. Arī tava rīcība ne vienmēr var šķist pati loģiskākā, bet tā tas vienkārši ir. Strādājot pie sava pašnovērtējumu, svarīgs aspekts ir spēja pasmieties par savām kļūdām, neracionālām darbībām u.t.t. Jo vairāk tu domāsi par savu kļūdu norisi, vainosi sevi pie tām, jo biežāk attapsies negatīvu emociju un domu ciklā, kad tev liks padarīt aizspriedumus par tevi reālus. Bet atturies no šī negatīvā emociju cikla – tas nav tā vērts.

3. Saki kaunam un kauna sajūtai „nē”

Atsaucoties uz autores Brenē Braunas (Brene Brown) atziņām un pētījumiem, kauns ir intensīvi nepatīkama sāpju sajūta vai pieredze, ko izjūtam, ticot, ka esam trūkumu pilni un tādēļ arī neesam pelnījuši iederēties sabiedrībā. Tā vietā, lai sevi kauninātu par to, kas vairs nav izmaināms, esi lepns par to, ka tu spēj apzināties savas kļūdas un ka tu vēlie iet tālāk, pārvarot nepatīkamo pieredzi.

4. Attīsti empātiju

Ikviens vēlas būt sadzirdēts, saprasts un mīlēts par to, kas viņš ir. Praktizē savu līdzjūtības sajūtu, esot starp tuvākajiem. Kad tu esi empātisks un mācies saskatīt pasauli citu cilvēku acīm, tu atklāsi jaunas pieredzes un emocijas, galvenokārt jau – patīkamas un noderīgas. Klausies uzmanīgi un attiecies pret citiem ar cieņu – tādējādi tu sāksi justies labāk arī pats par sevi.

5. Koncentrējies uz savu dzīves ceļu

Neviens nepiedzimst ar lielisku pašvērtējumu. Tas ir vienmēr mainīgs mērķis, uz kuru tev nepieciešams doties lēnām un pakāpeniski. Kādu dienu tev būs vieglāk justies par sevi pārliecināti, kādu – ne tik viegli. Tā vieta, lai visu laiku domātu par savu iekšējo novērtējumu, domā par labajiem darbiem, ko vari veikt, lai justos laimīgi.

 

Avots:

1logo2

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment