15. augusta mūsu senču nerakstītie dienas noteikumi: ko nedrīkst darīt šajā dienā, lai māju neatstātu labklājība

15. augustā pareizticīgo baznīca godina svētā Ermolaja, Nikomīdijas, piemiņu. Tautas vidū šis datums tiek dēvēts par “Ermolaja dienu”. Ko šajā dienā nedrīkst darīt, uz kādām zīmēm klausīja senči, lasiet tālāk.

Senatnē uzskatīja, ka no šī laika augus pārklāj ar īpašu rudens rasu, kas tiem piešķir dziedinošu spēku.

Ermolaja diena

Kādu dienu garām Ermolaja mājai gāja jauns zēns vārdā Pantoleons. Izejot viņam pretī, kristietis sāka viņam skaidrot ticības viltu un tukšumu. No tā brīža Pantoleons sāka katru dienu nākt pie Ermolaja – līdz brīdim, kad jaunietim gadījās nelaime.

Senatnē Ermolaja diena parasti bija silta, tāpēc zemnieki steidzās pabeigt ražas novākšanu. Sākās agrā ābolu ražas novākšana, taču tos vēl nevarēja ēst – bija jānogaida kāda nedēļa.

Arī pirmie kartupeļi bija nogatavojušies. No tiem bieži gatavoja auksto zupu un vinegretu, kas vasaras pēdējās karstajās dienās īpaši rotāja zemnieku vakariņas.

Vinegreta pagatavošanai, piemēram, ņēma vārītus kartupeļus, bietes, baltās pupiņas un garšaugus; to visu sasmalcināja, pārlēja ar augu eļļu un pasniedza galdā – vai nu vienu pašu, vai ar vārītu liellopu gaļu. Populāri bija arī citi vinegreti, piemēram, karstais vinegrets ar siļķi: kartupeļus caur sietu izmīcīja, sajauca ar smalki sagrieztu siļķi un sīpoliem, apbēra ar rīvmaizi un apcep krāsnī.

Tika uzskatīts, ka uz Ermolaja dienā tiek piešķirts ārstniecisks spēks augiem un zālēm. Šajā sakarā zinoši ļaudis sacīja: “No rīta rasas vēsums piepilda lapas, nomazgā putekļus, un pusdienlaikā ārstnieciskais spēks dzimst zālēs”. Šajā dienā raganas devās uz mežiem un pļavām – krāt ārstniecības augu krājumus.

Ko nedrīkst darīt Ermolaja dienā

Šajā dienā nevajadzētu nevienam dot darba rīkus, īpaši knaibles. Tika uzskatīts, ka kopā ar tiem no mājas aizies labklājība.

Aizliegts strīdēties un rupji lamāties. Tika uzskatīts, ka rupjības vārdi piesaista nelaimi un problēmas.

Šajā dienā aizliegts arī zvejot un medīt. Šāds cilvēks pie sevis piesaistīs visu slikto.

Vīriešiem labāk neatlikt sīkus mājas darbus. Nākotnē tie var kļūt par “galvassāpēm”.

 

Ko jūs varat darīt 15. augustā

Līdz 15. augustam bija nogatavojušies agrie kartupeļi, tāpēc tos bija pieņemts pasniegt galdā.

Tautas dziednieki stāstīja, ka Ermolaja dienā var atbrīvoties no muguras sāpēm, noplūcot dažas rudzu vārpas un iebāžot tās jostā.

Lasi vēl: Trīs dāmas pensijas gados izlēma: “Pie velna visus, mēs pašas par sevi parūpēsimies”; Tagad viņas dzīvo ļoti labi un komfortā

 

Tautas zīmes par laika apstākļiem 15. augustā

Ja pār ūdeni lido lakstīgalas, var gaidīt lietus.

Ja ozols ir bagātīgi apaudzis ar ozolzīlēm, var sagaidīt bagātīgu ražu.

Auksts rīts šajā dienā vēsta par aukstu ziemu.

Saulrietā vai no rīta dziedošas ķīvītes nozīmē sliktus laikapstākļus.

Bet vai tu zināji, ka būtiska nozīme ir sapnim naktī no 2024. gada 14. uz 15. augustu? Tas var daudz ko pastāstīt par tavu gaidāmo likteni! Noskaidrosim!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment