Mīlam šos salātus, un viss — vieni no mūsu iecienītākajiem: tāpēc, ka viss ir vienkārši, maigi un garšīgi

Šo salātu gatavoju bieži, īpaši vakariņām — ātri sagriezu, sakārtoju pa kārtām un ģimene jau paēdusi. Mājās tas ir viens no visbiežāk pieprasītajiem ēdieniem, un, manuprāt, tas arī ir pats svarīgākais: ja ģimenē garšo, tad recepte ir īstā.

Mums mājās ir daudz iemīļotu salātu — daži ar pavisam drosmīgu garšu kombināciju, daži klasiski, citi — improvizēti. Nereti viena un tā paša salāta ir vairākas variācijas, un dažkārt kāds pat var aizrādīt: “Tas taču nav klasiskais variants!” Cik reižu jau esmu teikusi — klasika ir kā pamats, bet tālāk nāk katra paša radošums un pielāgošana ģimenes gaumei. Domāju, ka daudzi man piekritīs: galvenais, lai ēdiens sagādā prieku.

Šodien gribu pastāstīt par salātu ar marinētiem sīpoliem. Šajos salātos sīpols iegūst īpašu garšu — vieglu rūgtumiņu, patīkamu skābumu un nelielu saldumu vienlaikus. Tieši šī niansētā garša padara visu salātu struktūru tik maigu un harmonisku. Es pati šo salātu ar vistu mīlu tieši tāpēc, ka tas ir vienkāršs, ātrs un tajā pašā laikā — pārsteidzoši gards. Viss tajā savstarpēji sader perfekti. Pagatavošana neaizņem gandrīz nemaz laika, bet rezultāts vienmēr ir izcils.

Sīpola marinēšana

Vispirms sagatavoju sīpolu. To smalki sasmalcinu un lieku bļodiņā. Pievienoju 0,5 tējkarotes sāls, 1,5 tējkarotes cukura, 1 ēdamkaroti 9% etiķa un pārleju visu ar verdošu ūdeni tā, lai tas pilnībā pārklātu sīpolus.

Atstāju marinēties 15 minūtes. Šādi sagatavots sīpols kļūst mīkstāks, maigs un ideāli piemērots slāņveida salātiem — tas nesitas augumā pārējām sastāvdaļām, bet piešķir patīkamu garšas akcentu.

Mājas majonēze — vienkārša un ļoti garda

Ja vēlaties, salātiem var pagatavot arī mājas majonēzi. Tas patiesībā ir krietni vieglāk, nekā šķiet!

Blenderī lieku vienu olu, pievienoju 1 tējkaroti sinepju, pus tējkaroti sāls, 1,5 tējkarotes cukura un 1 ēdamkaroti citrona sulas.

Tad pašā sākumā blendera kājiņu novietoju tieši uz olas dzeltenuma un lēni ieleju 200 ml augu eļļas. Blendēju, nepaceldama kājiņu apmēram 20 sekundes, lai maisījums sāktu sabiezēt.

Tikai tad sāku blenderi lēni pacelt un iekļaut eļļu pakāpeniski.

Pēc minūtes — gatavs! Izcili biezs, gluds un maigs mājas majonēzes krēms, kas šiem salātiem piešķir īpašu garšu.

Vistas sagatavošana

Salātiem izmantoju vistas fileju. To parasti vāru ūdenī ar garšvielām, lai tā kļūst sulīga un aromātiska. Protams, var izmantot arī kūpinātu vistu, taču tikai tad, ja zināt, ka tā patiešām kūpināta dabiskā procesā, nevis apstrādāta ar piedevām. Daudz uzticamāk — vienkārši izvārīt.

Vistu var sagriezt gabaliņos, bet es visbiežāk to saplosu ar rokām — tā tekstūra kļūst mīkstāka un salātos izskatās daudz dabiskāk.

Slāņu veidošana

Un tagad sākas pats patīkamākais — salātu salikšana.

VIDEO:

1. slānis — kartupeļi.

Divus vārītus kartupeļus  sarīvēju bļodā ar rupjo rīvi. Tas ir salātu pamats. Uz tiem lieku nelielu kārtu majonēzes — tikai tik daudz, lai izlīdzinātu virsmu.

2. slānis — vistas gaļa.

Uz kartupeļiem klāju sasmalcinātu vistu. Atkal — plāna kārta majonēzes, lai viss vienmērīgi savienojas.

3. slānis — marinētais sīpols.

Tagad kārtoju pilnībā samarinēto, mīksto sīpolu. Tas piešķir salātiem to īpašo “odziņu”.

4. slānis — olas.

Lasi vēl: Ar ko dzīvot pēc 70 gadu vecuma, lai nodzīvotu ilgāk un laimīgāk: 7 gudri padomi no cilvēka, kurš nodzīvojis cienījamu mūžu

Uz rupjās rīves sarīvēju divas vārītas olas un uzberu tās virs sīpola. Pievienoju vēl vienu plānu majonēzes kārtu.

5. slānis — kausētais siers.

Noslēgumā sarīvēju vienu kausētā siera gabaliņu. Lai to būtu vieglāk rīvēt, sieru var nedaudz paturēt saldētavā. Rīvi var viegli iesmērēt ar eļļu — tad sieram nebūs tendence pielipt, un skaistā, vieglā “sniega” tekstūra vienmērīgi pārklās salātus. Ar dakšiņu tikai maigi izlīdzinu virsmu, bet nepieminu — lai viss paliek iespējami gaisīgs.

Salātus parasti izrotāju ar zaļajiem lociņiem — tie piešķir svaigumu un vizuālu skaistumu.

Nobeigumā

Veidojot šos slāņus, nevajag tos spiest vai pieblietēt — tieši šī maigā, gaisīgā struktūra padara “Maiguma” salātus tik apburošus. Nosaukums patiešām nav pārspīlēts — maigi, kārdinoši un harmoniski.

Šie salāti iederēsies jebkuros svētkos, bet tikpat labi — parastā darba dienā. Tie gatavojas ātri, izdodas vienmēr un atkal un atkal atgādina, ka vislabākie ēdieni ir tie, kas radīti ar siltumu un mīļumu.

Recepte

Vistas fileja — 1 gab.

Kartupeļi — 2 gab.

Olas — 2 gab.

Sīpols — 1 gab.

Marinādei: 150 ml ūdens, 0,5 tējk. sāls, 1,5 tējk. cukura, 1 ēdk. 9% etiķa

Kausētais siers — 1 gab.

Majonēze — pēc garšas

Majonēzei:

Augu eļļa — 200 ml

Ola — 1

Citrona sula — 1 ēdk.

Sinepes — 1 tējk.

Cukurs — 1,5 tējk.

Sāls — 0,5 tējk.

Pēc vēlēšanās — pipari, ķiploks, zaļumi

Lasi vēl: Tā notiek tikai kino: šie Zodiaka zīmju pārstāvji pēc 15. novembra saņems to, par ko ilgi sapņojuši

Lai jums labi garšo!