Aizmirsti par mērķu uzstādīšanu – tā vietā fokusējies uz ŠO!

Atšķirība starp mērķi un sistēmu

Ja tu esi treneris, tavs mērķis ir uzvarēt sacensībās. Tava sistēma ir tā, ko dara tava komanda katru nedēļu treniņos.

Ja esi rakstnieks, tavs mērķis ir uzrakstīt grāmatu. Tava sistēma ir rakstīšanas grafiks, kam tu seko līdzi katru nedēļu. 

Ja esi skrējējs, tavs mērķis ir noskriet maratonu. Tava sistēma ir treniņu grafiks katru mēnesi.

Ja esi uzņēmējs, tavs mērķis ir nodibināt miljonus eiro vērtu uzņēmumu. Tava sistēma ir pārdošanas un mārketinga process.

Un tagad svarīgākais jautājums:

Ja tu pilnībā ignorētu savus mērķus un fokusētos tikai uz sistēmu, vai vēl joprojām sasniegtu rezultātus?

Piemēram, ja tu būtu basketbola komandas treneris un ignorētu mērķi uzvarē sacensībās, fokusētos tikai uz to, ko treniņos dara tava komanda, vai vēl joprojām būtu rezultāti?

Visticamāk, ka jā. Lūk, kāpēc:

Mērķi atņem šī brīža laimi

Kad tu darbojies, lai sasniegtu mērķi, tu saki: “Es šobrīd vēl neesmu gana labs, bet es būšu, kad sasniegšu savu mērķi.” Problēma ar šo prāta stāvokli ir tā, ka tu vienmēr sev māci laimi un panākumus nolikt malā, līdz tavs nākamais mērķis tiek sasniegts. “Kad sasniegšu savu mērķi, tad būšu laimīgs. Kad sasniegšu savu mērķi, tad es būšu veiksmīgs.”

Mērķu uzstādīšana uzliek pamatīgu slogu uz taviem pleciem, bet to mēs sev nodarām visu laiku. Dzīvē ieviešam nevajadzīgu stresu, kā vietā tu varētu visu uztvert daudz vienkāršāk, fokusējoties uz ikdienas darbiem, lai turētos līdzi savam grafikam. 

Lasi vēl: Noskaidro savu īsto dzīves mērķi, uzdodot sev šos 11 jautājumus!

Mērķis liek domāt, ka tu spēj kontrolēt lietas, ko nav iespējams kontrolēt

Tu nespēj pareģot nākotni, bet katru reizi, kad uzstādām mērķi, mēs to darām. Mēs cenšamies izplānot, kur mēs tajā brīdī būsim un kad mēs tur nokļūsim. Mēs cenšamies pareģot, cik ilgā laikā mēs spējam progresēt, lai gan mums nav ne mazākās nojausmas, ar kādiem šķēršļiem nāksies saskarties. 

Tieši visu šo iemeslu dēļ ir ieteicams sekot līdzi sistēmai, kādā ir iespējams virzīties uz mērķi, nevis katru dienu sevi noskaņot uz to, kas tieši ir jāsasniedz!

Avots: jamesclear.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment