Alimentu nemaksātājiem Latvijā būs pienākuši grūti laiki

2020. gada sākumā Latvijā tika novērots straujš alimentu nemaksātāju pieaugums – Latvijā šobrīd reģistrēti 42 tūkstoši  uzturlīdzekļu parādnieku, kuru kopējais parāds sasniedz 369 miljoni eiro. Šobrīd valsts viņu vietā katru mēnesi alimentos bērnu uzturam izmaksā 4.7 miljonus eiro. Tomēr tagad izskatās, ka alimentu nemaksātājiem būs pienākuši daudz grūtāki laiki. 

 

Vismaz tendence tuvākā nākotnē varētu mainīties. Tiesa, jau pēdējos 4 gadus ir novērojams, ka valstij izdodas atgūt aizvien vairāk līdzekļu no parādniekiem, tomēr tagad gaidāmas vēl krasākas izmaiņas. Kas tieši ir noticis?

Izrādās, ka Tieslietu ministrija (TM) sadarbībā ar Uzturlīdzekļu garantiju fondu gatavojas uzturlīdzekļu parādnieku  lietas nodot ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem. Tādējādi beigsies “auklēšanās” ar alimentu nemaksātājiem, un parādu atgūšana varētu notikt daudz straujāk.  Tāpat tiek rosināts noteikt uzturlīdzekļu parādniekiem aizliegt spēlēt azartspēles.

Lasi arī: 3 Zodiaka zīmes, kurām 2020. gada otrā puse sola lielu veiksmi mīlestībā

Jāatgādina, ka Latvijā par uzturlīdzekļu nemaksāšanu ir paredzēta arī kriminālatbildība. 2019. gadā Latvijā par alimentu nemaksāšanu kriminālvajāšanā nodoti teju 180 kriminālprocesi.

 

Kāda kārtība parādu atgūšsanā ir šobrīd

Esošā sistēma paredz, ka alimentu parādus var nodot tiesu izpildītājiem, kurš savukārt var vērst piedziņu tikai uz oficiāli reģistrētu mantu un no oficiālajiem ienākumiem. To intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” skaidroja Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas direktors Edgars Līcītis.

 

Taču viņš uzskata, ka ar parādniekiem jāstrādā aktīvāk, kur varētu palīdzēt ārpustiesas piedziņas pakalpojumu kompānijas. Līcītis uzsssver, ka daudzi parādnieki darbojas ēnu ekonomikas sektorā, tāpēc tiesu izpildītājs nema oficiāli nevar veikt piedziņu. Savukārt ārpustiesas piedzinējiem ir plašākas iespējas.

 

 Kā notiks process

Tieslietu ministrija ziņo, ka attiecīgā pakalpojuma sniedzējus  iecerēts izvēlēties iepirkuma procedūrā un tas būtu kā pilotprojekts.

Ārpustiesas parāda atgūšanas pecoess no alimentu nemaksātājiem tad notiks uzreiz pēc parāda konstatēšanas un jau pirms lēmuma par uzturlīdzekļu izmaksu nodošanu piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam.

Lasi arī: Dimiters pamatīgi nomet cenu Džemmas Skulmes mājai, kuru jau ilgāku laiku cenšas pārdot

Jaunajā likumprojektā ministrija vēlas ieviest arī  ierobežojumus alimentu nemaksātājiem spēlēt azartspēles – aizliegumu spēlēt gan azartspēles, gan interaktīvās azartspēles, kā piedalīties interaktīvajās izlozēs. Ar alimentu nemaksātāju vārdiem varētu papildināt azartspēļu pašatteikšanās sarakstu.

Šķir otru lapu, lai noskatītos pilnu VIDEO interviju ar  Edgaru Līcīti par šo jautājumu:

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment