Šoferis no autobusa Vecpiebalgā izsēdina nedzirdīgus pensionārus, kuri aizmirsuši mājās sejas maskas

 

Kadrs no BEZ TABU sižeta

Raidījumā Bez Tabu izskanējusi nepatīkama informācija par kādu gadījumu Vecpiebalgā. Tur autobusā vēlu vakarā nav ielaists nedzirdīgs pensionāru pāris, jo viņi bija aizmirsuši paņemt sejas maskas. 

Situācija gan nav viennozīmīgi vērtējama, jo šoferis pildīja likuma prasību. Lūk pilns informācijas izklāsts, lai jūs paši varat noformulēt savu viedokli šajā jautājumā.

Pensionāri Ivars un Jautrīte ir nedzirdīgi jau kopš bērnības. Pēc meitas Sandras stāstītā, Jautrīte  zaudēja dzirdi, kad krita no siena kaudzes, savukārt Ivars esot kara laikā pazaudējis dzirdi, slēpjoties bunkurā. Blakus bunkuram sprāgusi bumba.

Lasi arī: Alimentu nemaksātājiem Latvijā būs pienākuši grūti laiki

Ņemot vērā, ka abi ir nedzirdīgi, komunikācija ar viņiem ir apgrūtināta, kas , iespējams, arī bija viens no nepatīkamās situācijas cēloņiem. Par cik viņiem savas automašīnas nav, abi devušies ciemoties pie radiniekiem Vecpiebalgā ar autobusu.

Mamma drusku saprot no lūpām, kad kaut ko runā. Viņi bija tikai divatā. Brauca no Vecpiebalgas uz mājām. Šoferītis prasīja masku. Šoferītis vienreiz aiztaisīja durvis, un tad mamma parādīja – pagaidiet! Mamma sev masku atrada, tētim nebija. Tad šoferītis paņēma, rupji tēti šitā paņēma aiz rokas, izmeta ārā no autobusa, parādīja uz laiku, ka viņam tā kā nav, un jāsteidzas, un aizbrauca projām.”

portālam skaties.lv stāsta Jautrītes meita Sandra.

 

Trakākais tas, ka bijis jau plkst. 20:00. Pie tam autobusā neesot bijis neviens cits pasažieris. Neskatoties uz to autobusa šoferis braucis prom. No Vecpiebalgas līdz viņu mājām ir 25 kilometri tāls ceļš, tāpēc ar kājām ceļā pensionāru pāris nevarēja doties. Tāpēc abi centušies sazināties ar tuviniekiem. Radinieki, par laimi, nekur tālu nebija tikuši un atgriezās pieturvietā, lai aizvestu pensionāru pāri uz mājām.

Tagad Sanrda stāsta, ka ziņās bija redzējusi – sabiedriskajā transportā jālieto maskas vai mutes/deguna aizsegi, bet nav zinājuši, ka bez tādiem vispār netiks ielaisti autobusā. Citi šoferi arī esot atsaucīgāki un “pieverot acis”, gadījumā ja sejas maska aizmirsta.

Attiecīgo maršrutu apkalpo “SIA Norma-A”. Uzņēmuma pārstāvji šoferi aizstāv un noliedz, ka viņš būtu uzvedies nepieklājīgi vai agresīvi. No autobusa pensionārs neesot izgrūsts, bet gan izkāpa pats pēc šofera prasības. SIA Norma-A pārstāve Sanita Drēviņa vienlaikus gan atvainojas pensionāriem par nepatīkamo pieredzi, taču arī uzsver un atgādina, ka sejas un deguna maskas vai aizsegi autobusos ir obligāti pilnīgi visiem. Viņa norāda, ka šoferis rīkojies pareizi un pamatoti atsakot pensionāriem iekāpšanu.

Tapat viņa attiecīgo šoferi raksturo kā ļoti laipnu un atsaucīgu.

Lasi arī: 3 Zodiaka zīmes, kurām 2020. gada otrā puse sola lielu veiksmi mīlestībā

 

Tikmēr Autotransporta direkcijā secina, ka  pie vainas šai situācijai, visticamāk, bijusi apgrūtinātā komunikācija.

 

Zane Plone
Autotransporta direkcijas pārstāve:

Jā, situācija nav patīkama, bet mēs no savas puses gribētu norādīt, ka pienākums šobrīd ir visiem vienāds, ir jālieto deguna un mutes aizsegs. Un tas nenozīmē masku. Pilnīgi pietiek, ja tas ir lakats vai šalle, vai kas cits, kas aizsegs. Fakts arī, ka konkrētajā brīdī autobusā nav bijuši citi pasažieri, situāciju nemaina, jo nākamajās pieturās iekāpjošajiem pasažieriem ir tiesības justies droši brauciena laikā.”

Lasi arī: Dimiters pamatīgi nomet cenu Džemmas Skulmes mājai, kuru jau ilgāku laiku cenšas pārdot

Interesanti, ka Autotransporta direkcija arī ir pieņēmusi lēmumu, ka visiem sabiedriskā transporta vadītājiem no nākamā gada būs jāiziet mācības, kā komunicēt ar neredzīgiem un nedzirdīgiem pasažieriem.

 

Lai noskatītos pilnu VIDEO sižetu, šķir otru lapu

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment