Ar to apstrādājiet ķiplokus jūnijā, lai tie nedzeltē, nesaslimtu un izaugtu dūres lielumā.

Pat dārznieki, kuru labība aug labi, reti iegūst patiesi milzīgus ķiplokus. Un viņi domāja, ka milzīgie ķiploki, kas stāv lielveikalu plauktos, iegūti pārmērīgas mēslošanas rezultātā, vai arī tās ir kaut kāda “slepenā” šķirne. Patiesībā tā nav taisnība.

Nē, protams, zemnieki var pārspīlēt ar mēslojumu, taču izcilus ķiplokus var izaudzēt bez ķimikāliju devām. Lai to izdarītu, sezonā pietiek ar 1-2 lapotnes apstrādi.

Kāpēc ķiplokiem ir nepieciešams sērs?

Sērs kopā ar magniju un kalciju ir mezoelements. Tas ir, tas ieņem starpposmu starp makro un mikroelementiem. Papildus tam, ka S ir olbaltumvielu savienojumu celtniecības materiāls, tas ir iesaistīts hlorofila, aminoskābju un vitamīnu sintēzē.

Bet vissvarīgākais ir tas, ka sērs ir cieši saistīts ar slāpekļa absorbciju. Ja elementam ir deficīts, N netiek pilnībā absorbēts. Mēslošanas līdzekļi, gan vienkomponenta, gan kompleksie, nedod gaidīto atdevi. Tas nozīmē, ka liels slāpekļa patēriņš kultūraugā izraisa obligātu sēra devu palielināšanu.

Kā noteikt, vai ķiplokiem trūkst sēra

Pirmā pazīme ir tāda, ka jauno lapu gali kļūst dzelteni. Bet sēru vajag uzklāt tad, kad arī apakšējās, vecākās lapas kļuvušas gaišākas – tas liecina par slāpekļa deficītu. Un tas var neuzsūkties pat ar bagātīgu barošanu tikai tāpēc, ka ķiploks nav saņēmis pietiekami daudz sēra.

Dārzniekiem jāzina, kad jāuztraucas par mezonelementu deficītu:

Pavasarī sērs ar kušanas ūdeni bieži tiek izskalots augsnes apakšējos slāņos, kur ķiploku saknes vienkārši nevar sasniegt;

Vieglās augsnes cieš no elementu deficīta arvien biežāk nekā tumšās augsnes, kas bagātas ar organiskām vielām;

Lasi vēl: Man piecu litru pudeles ir vērtīga tara. Parādīšu, kādu praktisku lietu mājas labā no šī labā šoreiz uztaisīju!

Vieglās augsnēs sērs ātrāk izskalojas no aramslāņa.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment