Ārlietu ministrijā spriedīs par jaunajiem ārpolitikas izaicinājumiem un valsts attīstību

2019. gada 7. jūnijā Ārlietu ministrija sadarbībā ar biedrību “Latvijas Formula 2050” rīko apaļā galda diskusiju “Jaunie izaicinājumi Latvijas ārpolitikas interesēm un valsts ilgtspējīga attīstība”. Droša un prognozējama starptautiskā vide ir priekšnoteikums Latvijas labklājībai nākotnē. Tādēļ Latvijas ārpolitika ir vērsta uz tādu starptautiskās situācijas veicināšanu, kurai raksturīga zems risku līmenis Latvijas ārējai drošībai. Šis ir viens no priekšnoteikumiem sekmīgai Latvijas uzņēmumu konkurencei pasaules tirgos nākotnē.

Pasaules attīstības aina šobrīd nav līdz galam skaidra – tā ir fragmentēta un izaicinājumu pilna. Kā raksturojošās iezīmes esošajai starptautiskajai situācijai jāmin atsevišķu spēcīgu globālās varas centru mijiedarbība, kurā jaunās tehnoloģijas un to izmantošana ir topošā pasaules varas sadalījuma katalizators. Ģeopolitiku nosaka valstu ekonomiskais un militārais spēks, bet arvien vairāk arī to rīcībā esošais zinātniskais un tehnoloģiskais potenciāls. Aktīvi savas intereses šajā mijiedarbībā īsteno gan ASV un Ķīna, gan Indija un Krievija. Cerības saistāmas ar Eiropas Savienības iezīmētajām stratēģiskajām izvēlēm, kas atspoguļosies jaunajā Eiropas Savienības daudzgadu budžetā.

Kas jāņem vērā Latvijai, veidojot savas vidēja un ilgtermiņa attīstības stratēģijas, tostarp topošo jauno Nacionālo Attīstības plānu? Kādas un kur ir Latvijas iespējas? Kādiem būtu jābūt Latvijas turpmākajiem soļiem, iezīmējot savu vietu jaunajā topošajā globālajā realitātē?

Pasākumu ar uzrunu atklās Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica un biedrības “Latvijas Formula 2050” valdes priekšsēdētājs profesors Mārcis Auziņš. Tajā uzstāsies vēstnieks – Ārlietu ministrijas Plānošanas grupas vadītājs Andris Razāns, Latvijas Bankas Padomes loceklis Martiņš Kazāks un TechHub Riga līdzdibinātājs Andris Bērziņš.

Diskusijā piedalīsies valsts pārvaldes, ārpolitikas un drošības politikas eksperti, finanšu, informātikas un komunikāciju tehnoloģiju uzņēmumu, uzņēmējdarbības, akadēmiskās vides un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment