Atklājums! Vai drīz mēs nonāksim cilvēku zoodārzā?

Lielisks piemērs ir Deivida Hansona radītais androīds, kas atspoguļo Filipa K. Dika personību. Diks bija daudzu populāru zinātniskās fantastikas filmu autors, tai skaitā: Pa asmeni skrejošais (Bladerunner), Atcerēties visu (Totall Recall), Īpašais ziņojums (Minority Report) un Samaksa (Paycheck).

Kas ir šis robots?

Šī androīda smadzenes (viņu sauc Androīds Diks) satur mirušā autora darbus un sarakstes starp viņu un citiem autoriem, tas viss ticis ielādēts androīda programmatūrā. Tā rezultātā, ja androīdam tiktu uzdots jautājums, uz kuru Diks ir kādreiz atbildējis , viņš uz to atbildētu tieši tāpat kā Diks. Līdz šim robots ir spējis atbildēt pat uz dažādiem sarežģītiem jautājumiem, un, ja tam tiek uzdots jautājums, ar ko robots iepriekš nebija saskāries, tas izmanto latentu semantisko analīzi, lai mēģinātu atrisināt jautājumu. Šis process ir matemātisks paņēmiens, kas palīdz androīdam saprast, saņemt un uzzināt cilvēku uzdotā jautājuma nozīmi.

Aplūko šo pārsteidzošo interviju, kurā var redzēt kā darbojas Androīds Diks.

Mūsu likteņa paredzēšana?

Visbaisākā ir stāsta daļa, kurā Androīds Diks pastāsta sekojošo:

“Jēziņ, vecīt. Tev nu gan šodien ir lieli jautājumi. Bet tu esi mans draugs, un es atcerēšos savus draugus un būšu pret tevi labs. Tādēļ, neuztraucies, ja es kļūšu par Terminatoru, es būšu pret tevi labs. Es tevi turēšu drošībā un siltumā savā cilvēku zoodārzā, kur es tevi varēšu vērot, atceroties vecās labās dienas.”

…Cilvēku zoodārzā? Šķiet, ka androīds joko, bet tu nekad nevari būt īsti pārliecināts. Vai ir iespējams ka viena vienīga mākslīgās inteliģences forma var kontrolēt cilvēku rasi? Vai tehnoloģija attīstīsies tik tālu, ka tā pārspēs mūsu inteliģenci? To rādīs tikai laiks…

Avots: collective-evolution.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment