Atšķetinām mītus. Visa patiesība par sieviešu un vīriešu smadzenēm un to atšķirībām

Mīti par sieviešu un vīriešu smadzenēm:

1.Smadzeņu izmērs – vīriešiem ir par 10% lielākas smadzenes kā sievietēm, taču tas ir saistīts ar to, ka vīriešu galvaskausi arī ir attiecīgi lielāki. Tas nekādi neietekmē intelektu.

2.Dominantās puslodes – tas ir mīts, ka vīrieši pamatā domā ar labo jeb loģisko smadzeņu puslodi, bet sievietes ar kreiso jeb radošo puslodi. Ir zinātniski pierādīts, ka cilvēku smadzenes vēl jo vairāk kāda no puslodēm neizrāda lielāku vai mazāku aktivitāti atkarībā no personas dzimuma. Tāpat ir atklāts, ka vīriešiem neronu tīklojums ir izplatītāks katrā puslodē, savukārt sievietēm šis tīklojums ir izplatītāks smadzeņu pusložu starpā.

3.Smadzeņu uzbūve – pastāv mīts, ka sievietēm un vīriešiem ir atšķirīga smadzēnu uzbūve, taču tā nav. Mēdz būt atšķirīgs izmērs dažādām galvas smadzeņu daļām, taču uzbūve starp dzimumiem smadzeņu ziņā nav.

4.Sievietēm labāk padodas runāt, bet vīriešiem rēķināt – šis mīts laikam ir visizplatītākais. Tiek uzskatīts, ka eksaktās zinātnes ir vīriešu lauciņš, bet humanitārās – sieviešu lauciņš. Zinātnieki uzskata, ka šis ir drīzāk sociāli ieaudzināts stereotips, jo patiesībā nekas neliecina par kāda dzimuma spēju efektīvi risināt kādus uzdevumus, vai nu tie būtu saistīti ar humanitārām vai eksaktām zinātnēm.

5.Hormonu ietekme – dzimumhormonu ietekme uz smadzenēm vēl nav padziļināti izpētīta. Piemēram, pastāv uzskats, ka vīriešu galvenais dzimumhormons jeb testosterons ietekmē vīriešu spriestspēju rīkoties agresīvi, taču ar laiku šī teorija ir tikusi apstrīdēta, protams, ja runa neiet par mākslīgu šī testosterona palielināšanu organismā. Attiecīgi, ir pamats apšaubīt arī sieviešu galvenā dzimumhormona jeb estrogēna pretējo ietekmi uz sievietes spriestspēju.

Lasi vēl: 7 populārākie ieradumi, kas bojā smadzenes, mazina atmiņu un intelektu – tu vari neievērot, līdz būs par vēlu

Avots: adme.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment