Biešu stādīšana ar sēklām atklātā laukā un to kopšana: mazie dārznieku noslēpumi

Bietes aug gandrīz katrā dārzā. Tas ir saprotami, jo vēlāk no tās var pagatavot daudz garšīgu produktu.

Un, lai bietes izaugtu lielas un sulīgas, ir jāievēro daži noteikumi, stādot un kopjot.

Biešu sēklas – tās sauc arī par kopplazmām (vienā gramā var būt no 40 līdz 90 simtiem sēklu) – dīgšanas laikā ir ļoti mazprasīgas pret temperatūru. Tām pietiek tikai ar +5 grādiem. Taču biešu stādi, tāpat kā pieauguši augi, gandrīz necieš salnas.

Bietes jāsēj auglīgā augsnē, turklāt tai jābūt pietiekami mitrai. Šo sakņu dārzeni nedrīkst stādīt ēnā, jo tur nevarēs iegūt labu ražu. Attiecībā uz biešu iecienītās augsnes skābumu tai jābūt viegli skābai vai neitrālai (pH ir aptuveni 6 vai 7).

Pirms bietēm uz šīs dobes labāk audzēt gurķus, kāpostus vai agros kartupeļus. Ir labi, ja šos “dārzeņu priekštečus” jūs barojat ar organisko mēslojumu. Ja augsne topošajai biešu dobei ir pietiekami auglīga, organiskie mēslošanas līdzekļi nav nepieciešami, var aprobežoties ar minerālmēsliem.

Pavasarī, kad augsni pārrokat, tieši šajā brīdī būs nepieciešams veikt mēslošanu. Tas parasti ir amonija nitrāts (grami 15-20), ko var aizstāt ar sērskābes amoniju (grami 20-30), un papildus tiem vēl 2 veidu mēslošanas līdzekļi: superfosfāts (grami 30-40) un kālija hlorīds (tas ir mazāks, 10-15 grami). Visi šie mēslojuma veida daudzums ir attiecināms uz vienu kvadrātmetru.

Lasi vēl: Kāpēc nevajadzētu gulēt ar galvu vai kājām pret logu un ko tas var izraisīt

Ja jūsu dārzā augsne nevar lepoties ar augstu auglību, tad neaizmirstiet par organisko mēslojumu. Rudenī tai vajadzētu būt svaigiem kūtsmēsliem (4 vai 5 kg), bet pavasarī jums būs nepieciešams gatavs humuss (2 vai 3 kg) vai arī to var aizstāt ar kompostu (3 vai 4 kg).

Lai neitralizētu pārmērīgu skābumu, būs nepieciešams iestrādāt arī kaļķi (no 0,5 līdz 1 kg). Viss aprēķins atkal attiecas uz kvadrātmetru.

Bietes var stādīt tāpat kā ķiplokus, t. i., pirms ziemas un, protams, arī pavasarī. Pavasarī sēklas nevajadzētu “iebērt” aukstā augsnē pie +8 vai +10 grādiem, tāpēc zeme bietēm jāsasilda, un šādas sildīšanas dziļumam jābūt apmēram 10 cm.

Parasti tas notiek maija sākumā. Arī rudens biešu stādīšana ir pilnīgi iespējama. Oktobra beigās vai nedaudz vēlāk, līdz pat novembra mēneša sākumam, var sēt bietes. Šādā gadījumā jūs iegūsiet sakņu ražu ļoti agri, jau jūnijā (tuvu beigām).

Ja nolemjat bietes sēt pavasarī, dariet to uz līdzenas virsmas, bet rudenī to dara uz dobēm. Tajā pašā laikā uz tām tiek veidotas rievas. Attālumam starp šīm rievām jābūt 15 cm, var būt līdz 20 cm.

Pavasarī sēklu izsēj mazāk, apmēram 1,5 vai 2 gramus, bet rudenī – vairāk, 2-3 gramus (viss aprēķins atkal uz kvadrātmetru). Pavasarī sēklas sēj seklāk (2 vai 3 cm), rudenī – dziļāk (3 vai 4 cm). Rudenī bietes neaizmirst mulčēt. Šim nolūkam var izmantot humusu vai aizstāt to ar kūdru.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment