Biešu stādīšana ar sēklām atklātā laukā un to kopšana: mazie dārznieku noslēpumi

Pavasarī sēklas, lai tās ātrāk dīgtu, būs nepieciešams samitrināt. Kamēr bietes vēl nav izaugušas no zemes, jums būs nepieciešams izravēt dobes. Parasti augsni rūpīgi uzirdina ar kapli vai grābekli.

Nedaudz vēlāk neaizmirstiet dobes appļaut ar nezālēm un rindas regulāri irdināt. Bietes ir viena no kultūrām, kas parasti tiek retinātas. Tas jādara divas reizes.

Kad parādās 1 īsta lapa (vai 2) – attālums tiek saglabāts 3 – 4 cm, un vēlāk, kad parādās 4 – 5 lapas, un ar sakņu kultūru, kas jau ir ieaugusi (3 – 5 cm diametrā). Šajā gadījumā jau tiek ievērots 6 vai 8 cm attālums. Vislabāk ir retināt, kad augsne ir mitra.

Kamēr bietes aug, tās ir jābaro. Divas reizes būs pilnīgi pietiekami. Mēslojiet ar minerālmēsliem. Pirmo reizi – tad, kad bietes retina, un otro reizi, kad jau ir pietiekami apjomīgas lapas.

Slāpekļa mēslojums obligāti jālieto šīs sakņu kultūras veģetācijas sākumā, augšanas 2. pusē (kad jau veidojas paši augļi) obligāti jāizmanto kālija-fosfora mēslojums.

Papildus minerālmēslojumam neaizmirstiet par organisko mēslojumu. Piemēram, pelni. Tos var iestrādāt vairākas reizes, visā audzēšanas periodā.

Uz vienu kvadrātmetru biešu dobes pietiek ar 1 – 3 glāzēm. Šeit visu nosaka tikai augsnes skābums. Pelni piešķirs lapām to dabisko, nevis bordo krāsu. Šāda krāsa biešu lapām nav dabiska.

Dažreiz, gluži pretēji, bietes var būt pārāk gaišā krāsā. Tādā gadījumā izmantojiet kālija nitrātu – 3 ēdamkarotes kālija nitrāta uz 10 litru spaini ūdens. To veiciet laistīšanas laikā.

Tagad par laistīšanu. Bietes laistiet dažādi. Ja vasarā, tās pirmajā pusē, parasti laista 10 litri, uz to pašu kvadrātmetru, tikai reizi nedēļā, tad jūlijā lej tādu pašu ūdens daudzumu, bet biežāk, tas ir, 2 reizes nedēļā.

Ūdens patēriņš palielinās karstuma un sakņu kultūru veidošanās dēļ. Bietes laista dažādos veidos. Tai patīk gan apsmidzināšana, gan laistīšana zem saknes.

Pēc šīs “laistīšanas” procedūras neaizmirstiet uzirdināt dobes, pretējā gadījumā sakņu kultūras iegūs rūgtu garšu. Dažreiz pat ir lietderīgi ar dakšām iebakstīt starp dobju rindām (vēlams dziļāk), lai bietes vieglāk elpotu.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment