Bioloģisks iemesls, kādēļ cilvēki krāpj

Jauns pētījums ir atklājis, ka hormonālās izmaiņas ķermenī varētu būt viens no galvenajiem cēloņiem, kādēļ cilvēki krāpj. Tas nebeidzas tikai ar krāpšanu, jo hormonu izmaiņas padara daudz vienaldzīgāku attieksmi pret likuma pārkāpumiem.

Zinātnieki pētīja, kas slēpjas to cilvēku uzvedībā, kuri pārkāpj likumu un veic neētiskas darbības. Tika veikti testi, lai pārbaudītu vai krāpšana tiek izmantota kā stresa samazināšanas līdzeklis. Idejas ir tāda, ka organisms savairo hormonu, testosteronu, lai regulētu un  radītu balansu ar kortizolu, kas ir stresa hormons.

Tika atklāts, ja šie divi hormoni ir augstā līmenī, tad cilvēks ne tikai vieglāk veic krāpšanas, bet arī vispārīgi tas veicina sliktu, neētisku uzvedību, kas bieži vien ir arī saistīta ar likuma pārkāpšanu.

Paaugstināts testosterona līmenis asinīs samazina bailes no soda, bet pavairo atalgojuma sajūtu. Paaugstināts kortizola līmenis ir saistīts ar konstantu, hronisku stresu, kad cilvēks nekad īsti nejūtas mierīgs, viņš vairs nespēj pilnvērtīgi funkcionēt.

Testosterons dod drosmi, lai krāptu, bet kortizols dod iemeslu.

Avots: ii100.independent.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">G</cite>

    Tā tas varètu bùt,hormoni regulè visu,arī pati iemīlēšanās ir tikai hormonu radīta ķìmija.

Leave a Comment