Danilāns par labo baktēriju pārdozēšanu: “Zarnu trakts no tām nesaudzīgi atbrīvojas”; Svarīgi zināt, lietojot antibiotikas

Organismā viss ir līdzsvarā. Ja iznīcina visas baktērijas, nav vairs labās mikrofloras, kas organismu sargā. Tāpēc ārsti līdz ar antibiotiku kursu iesaka arī probiotikas – labās baktērijas, kas apdzīvo kuņģi un zarnu traktu, palīdz uzturēt veselību.

Lietojot antibiotikas, zāles iznīcina ne vien slimības izraisošos mikroorganismus, bet arī lielu daļu labvēlīgo baktēriju. Probiotikas palīdz situāciju vērst par labu – saglabāt veselību, uzlabot pašsajūtu un imunitāti.

Probiotiskās baktērijas palīdz pretoties zarnu un citām infekcijām, mazina caurejas vai aizcietējumu risku, disbakteriozi un kandidozi (piena sēni), kas rodas pēc ilgstošas antibiotiku lietošanas, kā arī atslogo nieru un aknu darbību, saista ar uzturu uzņemtās kancerogēnās vielas un kavē audzēju attīstību resnajā zarnā.

Kamēr vieni ārsti iesaka vairāku probiotisko baktēriju kombinācijas, citi ir pārliecināti, ka pietiek ar viena veida probiotiķiem. Lai vai kā, aptiekā var izvēlēties pat lētāko šīs grupas preparātu!

Produkti balansam

Arī tradicionālie skābpiena produkti satur probiotiskās – pienskābās – baktērijas, kas spēj uzlabot organisma funkcijas un pretestības spējas nevēlamajiem mikroorganismiem. Pienskābes mikroflora uztur skābu vidi, kādā nevēlamās baktērijas nespēj vairoties, jo patogēniem patīk neitrāla vai sārmaina vide. Taču efekta sasniegšanai skābpiena produkti jālieto ilgstoši.

Noder arī piena produkti, ko bagātina ar probiotikām.

Viens no tiem ir jogurts, taču pievienotā vērtība ir produktiem, kuru sastāvā ir dzīvā kultūra ar lakto un bifido baktērijām Bifidobacterium lactis, Lactobacillus casei defensis (L. casei), Lactobacillus acidophilus u.c.

Laktobaktērijas visbiežāk pievieno gan saldajiem skābpiena produktiem, gan jogurtiem. Bifidobaktērijas lielākoties ir kefīrā un saldajos dzērienos. Veselīga izvēle ir bifidobaktērijas, jo tās ir dzīvotspējīgākas. Iegādājoties jogurtu, ieteicams lūkoties pēc tā, kurā ir mazāk tauku un cukura. Turklāt konservants E 202 (kālija sorbāts) mazina labo baktēriju koncentrāciju produktā, bet stabilizētājs E 406 paaugstina produkta skābumu, taču samazina probiotisko baktēriju dzīvotspēju.

Lai produktam piedēvētu īpaši labvēlīgu ietekmi uz organismu, labo baktēriju koncentrācijai līdz pat derīguma termiņa beigām jābūt vismaz miljonam uz vienu gramu produkta. – Funkcionālie produkti sāk darboties jau cilvēka mutes dobumā, kad bifidobaktērijas cenšas mazināt zobu aplikumu. Pēc tam baktērijām jāspēj izdzīvot kuņģa skābajā vidē. Ja tās nesaglabājas, šis apstāklis neliecina par produkta funkcionalitāti, – precizē Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Inga Ciproviča.

Starp citu, arī kalcijs labāk uzsūcas tieši skābā vidē. Lietojot piena produktus ar labvēlīgajām baktērijām, organisms uzņem arī kalciju, B2 un B12 vitamīnu, kāliju un citas svarīgas uzturvielas.

Pārdozēt nevar

Organismam bez probiotikām nepieciešamas arī prebiotikas – vielas, no kurām pārtiek probiotiskās baktērijas. Tādējādi prebiotiķi stimulē probiotiķu aktivitāti, palielina īsās ķēdes taukskābju un bioloģiski aktīvo peptīdu daudzumu piena produktos, lai tie īpaši labvēlīgi iedarbotos uz resnās zarnas mikrofloru un cilvēka veselību. Preparātus vai produktus, kuros ir gan probiotiķi, gan prebiotiķi, sauc par simbiotiķiem.

Diemžēl labās baktērijas 1–1,5 dienu laikā tiek izvadītas no organisma. Latvijas Gastroenterologu asociācijas vadītājs profesors Anatolijs Danilāns uzsver, ka kuņģis un zarnu trakts cītīgi gādā par savu saturu: arī tad, ja labās baktērijas tiek pārdozētas, zarnu trakts no tām nesaudzīgi atbrīvojas – ar vienām pēc nedēļas, ar citām pēc dažām dienām. Organisms pats regulē, ko un cik tam atveseļošanās periodā vajag. Pēc slimošanas un antibiotiku kursa, kad iznīcināts labo baktēriju dabiskais fons, probiotiķu vajag vairāk.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment