Kādu informāciju valsts zin par tev un katru no mums – par to var viegli pārliecināties

Cilvēki bieži grib zināt, ko tieši valsts iestādes zina par viņiem, un kāda informācija ir pieejama. Tagad to visu noskaidrot ir kļuvis daudz vienkāršāk. 

Lai pārliecinātos par saviem datiem valsts reģistros, vairs nav nepieciešams apmeklēt neskaitāmas valsts iestādes – visu informāciju var saņemt, izmantojot valsts piedāvātos e-pakalpojumus, skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Par to raksta portāls la.lv.

Plašāka informācija, kā noskaidrot nepieciešamo informāciju par saviem datiem un kādus datus bez maksas vari apskatīties, atrodama vietnē “mana.latvija.lv” pieejamajā dzīves situācijas aprakstā “Mani dati valsts reģistros”.

Kas nepieciešams, lai elektroniski uzzinātu informāciju par sevi?

Jebkurai personai ir tiesības iegūt visu informāciju, kas uzkrāta jebkurā personas datu apstrādes sistēmā, tai skaitā – valsts reģistros.

Lai elektroniski aplūkotu informāciju par sevi kādā no iestāžu datu bāzēm, jādodas uz valsts pakalpojumu portālu “Latvija.lv“, identificējoties portālā ar kādu no piedāvātajiem identificēšanās veidiem – eID karti, e-parakstu, eParaksts mobile vai internetbanku.

Informācija tiek sagatavota tiešsaistes režīmā un ir pieejama uzreiz, nav jāgaida līdz iesnieguma izskatīšanai, atbildes sagatavošanai un nosūtīšanai, kā tas būtu, ja vērstos iestādē ar rakstisku informācijas pieprasījumu.

Kādu informāciju par sevi es varu saņemt?

Izmantojot valsts piedāvātos e-pakalpojumus, var noskaidrot, piemēram, kādi dati par personu iekļauti Iedzīvotāju reģistrā. Turpat var noskaidrot arī informāciju par saviem nepilngadīgajiem bērniem, aizbildnībā vai aizgādībā esošajām personām.

Tāpat var pārliecināties, vai kādu iemeslu dēļ personu apliecinošs dokuments nav iekļauts Nederīgo dokumentu reģistrā. Kādēļ dokuments var būt reģistrēts kā nederīgs? Piemēram, ja gadījusies situācija, kad pase pazudusi un esi vērsies policijā ar iesniegumu par dokumenta nozaudēšanu. Tomēr pēc laika pase atrodas mājās.

Ja neesi pasi jau atjaunojis un domā, ka vari lietot joprojām veco, labāk pārliecināties Nederīgo dokumentu reģistrā – visticamāk policija būs reģistrējusi pases pazušanas faktu un atzīmējusi, ka šis dokuments vairs nav derīgs. Būs jāpiesaka jaunas pases izgatavošana. To var izdarīt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

Lasi arī: Pāris Ziemeļīrijā loterijā vinnē 115 miljonus – viņi ar naudu darīs kaut ko patiesi pārsteidzošu

Šajā reģistrā var pārliecināties arī par eID kartes, autovadītāja apliecības un pagaidu ceļošanas dokumentu spēkā esamību.

Šķir otru lapu, lai uzzinātu, kur, piemēram, uzzinātu savas kredītvēstures novērtējumu

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment