Dārznieku iecienītākais mēslojums ir pelni! Ko var un ko nevar barot ar “nenovērtējamo” pulveri

Kurus augus var barot ar pelniem un kurus ne?

Pelnus var izmantot kā mēslojumu, bet tikai saprātīgās proporcijās. Viņi labi reaģē uz pelnu mēslojumu:

kāposti;
bietes;
gurķi;
salāti;
sīpols.


Kopumā tie augi, kas mīl neitrālu augsni. Tātad, gatavojot gultu šīm kultūrām, varat pievienot pelnus proporcijā: 150 grami/1 kv. m. Un, ja jūs pievienosiet pelnu infūziju bietēm un burkāniem augšanas sezonas pēdējā fāzē, sakņu dārzeņos palielināsies cukura līmenis.

Kartupeļi, tomāti, zemenes un avenes viegli iesakņojas nedaudz skābā augsnē. Tāpēc, stādot šos augus, nevajadzētu kaļķot augsni un bedrēs pievienot pelnu pulveri. Pirms mēslojuma uzklāšanas ir jāpārbauda substrāta skābuma līmenis.

Pārmērīga mēslojuma kā kālija mēslošanas līdzekļu izmantošana var kaitēt jebkurai kultūrai. Piemēram, tomāti siltumnīcā var ciest no ziedu galu puves, ja stādīšanas laikā bedrēs tiek pievienoti pelni.

Lasi vēl: Ja jūsu kaķis jums kož, lūk, ko tas nozīmē. Dzīvnieku valoda

Daži dārznieki katru gadu pirms kartupeļu stādīšanas izkaisa pelnus pa dārzu, nepārbaudot augsnes skābumu. Viņi domā, ka šāda mēslošana ir labvēlīga kultūrai. Un tad, rokot kartupeļus, viņi sakņu kultūrās atklāj kraupi.

Domāju, ka ne visi vasaras iedzīvotāji zina, ka kartupeļu audzēšana sārmainās (pH7,2 un augstāk) augsnēs palielina risku sasl**t ar šo sli**bu, kas sabojā visu ražu. Sakņu kultūru virsma tiek pārklāta ar sausiem plankumiem čūlu veidā. Šādi kartupeļi ir mazāk konservēti.
Tāpēc, stādot kartupeļus, kaļķo tikai stipri skābu augsni. Un tikai gadu pirms kartupeļu stādīšanas augsnē dārzā jāpievieno pelnu pulveris, krīts vai dolomīta milti. Un tikai tad no sava zemes gabala varēsiet novākt pienācīgu ražu.

Un daži augi dod priekšroku augšanai skābā augsnē. Pie šīm kultūrām pieder skujkoki un virši. kā arī juties lieliski šādos apstākļos:

acālijas;
hortenzijas;
papardes;
rododendri;
brūkleņu;
melleņu;
dzērvene.
Šo augu mēslošanai nevajadzētu izmantot pelnu pulveri, pat ja to neitralizējat ar etiķi vai citām skābēm. Šajā gadījumā barošanai varat izmantot gatavu komerciālo mēslojumu: kālija monofosfātu, kālija sulfātu vai superfosfātu.

Koksnes pelni iekštelpu kultūrām

Daudzi dārznieki interesējas par to, vai koksnes pelnus var izmantot kā mēslojumu istabas augiem. Nebarojiet iekštelpu kultūras ar pelniem. Lielākajai daļai ziedu nepieciešama nedaudz skāba augsne, bet pelni padara augsni sārmainu. Turklāt mēslojums piesārņo substrātu.

Atklātās vietās laistīšanas un nokrišņu laikā “nevēlamās” vielas tiek izskalotas ar šķidrumu no sāniem, dziļi iekrīt augsnē vai tiek absorbētas citu kultūru sakņu sistēmās. Bet puķu traukā visas “nevēlamās” vielas paliek podā. Viņiem vienkārši nav kur iet, un tāpēc tie tiek glabāti iekšā. Rezultātā pelni var pat iznīcināt iekštelpu ziedus.
Šajā gadījumā labāk ir izmantot minerālmēslu, kas īpaši paredzēts iekštelpu ziediem.

Lasi vēl: Es izmēģināju tomātu uzkodu ballītē un uzreiz iemīlējos (to ir ļoti viegli pagatavot, bet neticami garšīgi)

Pelnu priekšrocības augiem

Koka pelni paliek pēc ugu****kiem, sadedzinot sausos zarus pēc koku apgriešanas. Šis mēslojums ir labvēlīgs augiem.

Pelni pat var aizstāt dažus minerālmēslus, ko pārdod dārza veikalos.
Tas arī palīdz novērst augsnes paskābināšanos.
Pelni, kas paliek pēc veģetācijas atlieku sadedzināšanas, palielina organisko vielu sadalīšanās ātrumu un uzlabo komposta kvalitāti.
Pelni nesatur hloru.
Sastāvā ir aptuveni trīsdesmit mikroelementi.

Mēslojums ir piemērots tādu kultūru kā salātu, pastinaku un ķiploku barošanai. Šie augi nepanes slāpekli.

Pelnos esošās labvēlīgās vielas ir kultūraugiem viegli sagremojamā veidā.
Efektīvi novērš vai aptur puves;
Četrus gadus pozitīvi ietekmē augsni.

Lasi vēl: Sāku biežāk pirkt aknas, kad ciemos nogaršoju šo ēdienu. To ēd pat tie, kam negaršo aknas

Pelni ir videi draudzīgs produkts, ko var izmantot daudzu augu barošanai. Mēslojums satur daudzas kultūraugiem nepieciešamās barības vielas.

Leave a Comment