Gavēnis- draugs vai ienaidnieks?

Jau vienkārša atteikšanās no kāda ilgi lietota produkta ir pietiekami grūta. Gavēšana ir pavisam cits līmenis, jo tas cīnās pret visiem taviem ilgtermiņa ēšanas ieradumiem. Tas tiek izmatots daudzās pasaules reliģijās, kā gribasspēka un ticības pārbaude. Ir rasti pierādījumi, ka īslaicīga atteikšanās no ēdien var uzlabot pašsajūtu un veselības stāvokli.

Tas nav priekš visiem

Tas ir visai nereāli, ka cilvēks, kurš ikdienā nepievērš uzmanību ko un cik daudz viņš ēd, būs spējīgs izturēt gavēšanas periodu. Ja tu biežāk iekļauj savā ēdienkartē neveselīgu pārtiku ar lielu kaloriju daudzumu, tad šāda atteikšanās no ēdiena rada ļoti smagus pārdzīvojumus organismam. Rodas jo-jo efekts. Arī šāda tipa cilvēkam gavēšana būs daudz neciešamāka, jo organisms daudz vairāk izjutīs uzturvielu trūkumu, nekā cilvēks, kurš ikdienā ēd veselīgi. Gavēšanas periodā tiks izjustas galvassāpēs, nespēks, garastāvokļa pasliktināšanās un būs grūtības koncentrēties.

Tā smadzenes reaģē uz pēkšņo tauku un cukura pazušanu uzturā. Organismam iestājas krīze.

Pagarina tavu dzīvi un uzlabo sirdsdarbību

Kad tu sāc gavēšanu, organisms vairs nededzina uzņemtās kalorijas, bet sāk izmantot rezerves. Mazliet tiek izmatotas enerģijas vielas no muskuļiem, bet, kad organisms saprot, ka tu gavē, tad tas kā enerģijas avotu sāk izmantot tauku blakus produktu- ketonus. Šo sauc par katabolisma fāzi, kad organisms rod labumu no gavēšanas.

Jo regulārāk un ilgāk mēs gavējam jeb pavadām dzīvi katabolisma fāzē, jo vairāk mēs pagarinām savu dzīves ilgumu. Tomēr, vienmēr ir jāatceras, ka viss ir jādara ar mēru. Ir atklāts, ka dzīvniekiem gavēšana samazina saslimstību ar vēzi.  Pagaidām šāds pētījums nav veikts uz cilvēkiem.

Savukārt, tas ir fakts, ka gavēšana uzlabo sirdsdarbību. Tā pazemina holesterīna līmeni asinīs, samazina sirds slimību risku un pazemina asinsspiedienu.

Kā tu vari gavēt?

Ja tavs gavēšanas iemesls nav reliģija, tad tipiski cilvēki gavē 1 diennakti. Tas var šķist kā grūts pārbaudījums, bet, doma par ēdienu rīt, varētu nomierināt tavu prātu. Tomēr, ja tas šķiet pārāk ilgi, tad pamēģini pagarināt neēšanas periodu, ēdot vakariņas agrāk, bet brokastis vēlāk. Gavēšanai vajadzētu būt kā otrajam solim, jo pirmajam solim ir jābūt veselīga ikdienas uzturam.

Avots:foxnews.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment