Iespaidīgākie caurumi Zemes virsū, kurus ikvienam gribēsies apceļot – it īpaši #4!

 

2. Pārgāzne pie Montičello dambja Kalifornijā

2

Montičello dambja pārgāzne ar nosaukumu Glory Hole ir lielākā šāda veida konstrukcija pasaulē. Tā var “norīt” aptuveni 1370 m3 ūdens vienā sekundē un pasargā dambi no pārplūšanas. Protams, tā tuvumā ir aizliegts peldēt, un ezerā ir izvietotas bojas, kas norobežo aizliegto teritoriju un brīdina peldētājus un airētājus netuvoties dambim.

3. Nāves jūras kritenes Izraēlā

3

Galvenie iemesli, kāpēc Ein Gedi dabas rezervāta apkārtnē izveidojās karsta kritenes, ir arvien pieaugošā populācija, tūrisma attīstība, kā arī ķīmijas rūpniecība. Tur atrodas vairāk nekā 3000 šādu zemes caurumu, un, visticamāk, tikpat daudz ir arī citviet Melnās jūras piekrastē. Kritenes veidojas viena otrai blakus un var apdraudēt ainavu un tuvējās apkārtnes iedzīvotājus. Strauja jūras ūdens līmeņa krišanās un neapdomāta ūdens resursu izmantošana ir tieši saistīta ar kriteņu veidošanos. Daži no šiem krāteriem ir tik dziļi, ka atbilst astoņu stāvu mājas augstumam.

Lasi vēl: Iespaidīgākie caurumi Zemes virsū, kurus ikvienam gribēsies apceļot – it īpaši #6! (2. daļa)

4. “Debesu caurums” Ķīnā

4

Viens no iespaidīgākajiem dabas veidojumiem ir pasaulē lielākā karsta kritene, kas atrodas Čuncjinas municipalitātē. “Debesu caurums” ir divu pakāpju karsta kritene ar vertikālām malām. Tā ir 600 m dziļa un 500 m plata, un tiek uzskatīta arī par pasaulē dziļāko karsta kriteni, kas ir izveidojusies vairāk nekā 129 000 gadu laikā. Kritenes apakšu šķērso 8,5 km gara pazemes upe, un tā ir vienīgā vieta, kur upe ir atklāta. Lietus sezonā šajā vietā var baudīt pasakainus dabas skatus.

5. Bimmah karsta kritene Omānā

5

Tā atrodas Diba Al-Baja pilsētā un ir kļuvusi par tūristu iecienītu galamērķi. Šķiet, ka šī kritene varētu “norīt” pat automašīnas, mājas vai veselas ielas. Iespaidīgajā kaļķakmens kritenē ir dzidra ūdenstilpne, kādu parasti iespējams redzēt tikai uz pastkartēm. Tāpēc vietējās amatpersonas izlēma šeit izveidot peldvietu, kas piesaista  gan pašmāju, gan ārzemju tūristus.

6. Vara raktuves Jūtas štatā, ASV

6

Tās ir lielākās cilvēku veidotās raktuves pasaulē, kas atrodas Bingema kanjonā netālu no Soltleiksitijas. Raktuves ir vairāk nekā 900 m dziļas un 4,4 km platas, un kalpo par otro lielāko vara ieguves avotu ASV. Tās tika atklātas 1904. gadā un vēlāk kļuva par vēsturisku pieminekli.

Avots: lovelydayoff.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment