Ja netīri zobus ar zobu diegu, tas patiesībā ir daudz bīstamāk, nekā tev šķiet!

Cik gan slikts varētu būt ieradums netīrīt zobus ar zobu diegu? Pāris dienas neizmantojot zobu diegu, zobstarpās sāk uzkrāties aplikums. Laika gaitā aplikums sacietē un pārvēršas zobakmenī, kuru var noņemt tikai zobārsts. Ja domā, ka zobu papildus tīrīšana noņems zobakmeni, tu smagi kļūdies. Dr. Timotijs Čeiss, kosmētiskais zobārsts, apgalvo, ka zobu tīrīšana un skalošana paveic tikai pusi darāmā darba.

“Baktērijas, kas izraisa caurumu veidošanos un smaganu iekaisumu, slēpjas starp zobiem un smaganu kabatās – vienīgais veids, kā tās dabūt ārā, ir izmantojot zobu diegu. Zobu diega neizmantošana izraisa caurumu veidošanos un veicina smaganu slimības,” viņš paskaidro.

Tiklīdz rodas smaganu slimības, situācija kļūst daudz nopietnāka. Smaganu slimības izraisa smaganu audu iekaisumu un zoba balstaudu zudumu. Ļaunākajos gadījumos tas noved pie visu zobu izkrišanas.

Daudzos pētījumos atklāts, ka smaganu slimības saistītas arī ar sirds slimībām, Alcheimera slimību un diabētu. Stāvoklī esošām sievietēm smaganu iekaisums izraisa priekšlaicīgas dzemdības un samazinātu bērna svaru.

Apzinoties visus iespējamos riskus, liekas šokējoši, ka 30% cilvēku neizmanto zobu diegu. Dr. Ngujens papildina: “Mums jāpārliecinās, ka cilvēki saprot to, ka tāds sīkums kā zobu diega izmantošana var aiztaupīt liekas zobu problēmas.”

Secinājums: izmanto zobu diegu vismaz reizi dienā, ja iespējams, vari to lietot arī biežāk. Jo biežāk to darīsi, jo lielāka iespējamība, ka saglabāsi veselīgu zobu diega izmantošanas grafiku.

Avots: womansday.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment